Le Figaro: Hameini rákbeteg, utódlási harc kezdődhet

Az iszlám országban több radikális ajatolláh is esélyes lehet a legfőbb politikai posztra, közülük leginkább a 66 éves Hasemi Sahrudi, aki ősz óta a legfőbb vallási vezetőt kinevező és munkáját felügyelő Szakértők Tanácsának elnöke, de esélyesnek emlegetik az amúgy mérsékeltnek számító jelenlegi és volt iráni elnököket, Rohánit és Rafszandzsánit.

Végstádiumú prosztatarákban szenved Ali Hamenei ajatolláh, Irán vallási és politikai vezetője, ami felgyorsíthatja az utódlásért folyó versenyt a perzsa állam élén, s komolyan befolyásolhatja olyan világpolitikai témák rendezési esélyeit, mint az iráni atomprogram, az Irakban és Szíriában létrejött Iszlám Állam elleni harc, vagy éppen a Nyugat felé való nyitás - írta nyugati titkosszolgálati forrásokra hivatkozva hétvégi számában a Le Figaro.

Hamenei ajatolláh egy évtizede szenved rákban, s ez soha nem volt titok az iráni médiában. A vallási és politikai vezető tényleges egészségügyi állapotáról azonban keveset tudni. Az iráni média a legutóbbi, szeptemberi műtétét követően azt közölte, hogy a beavatkozás sikeres volt. A Le Figaro szerint azonban az eddig alacsony intenzitású rákról az orvosok meglepődve állapították meg, hogy áttéteket hozott létre, és a beteg végstádiumba jutott. A francia lap arra emlékeztetett, hogy ennek azért lehet jelentősége, mert az iráni atomprogramról március 2-án folytatódnak a genfi tárgyalások  Teherán és a "hatok", azaz az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína - és Németország között. A tárgyalófelek március 31-ig keretmegállapodást szeretnének nyélbe ütni, majd június végéig - technikai részletekkel kiegészítve - megkötni az átfogó megállapodást az ellenőrizhető iráni nukleáris fejlesztésekről.

Hasszán Rohani iráni elnök - aki feltételezhetően tisztában van Hamenei ajatolláh állapotával - a nyugati felek jóhiszeműségéről és a tárgyalások megalapozottságáról próbálja meggyőzni az iráni közvéleményt, s emiatt "süketek háborúját" folytatja a vallási vezető által vezetett konzervatív táborral.

"Ebben a feszült hangulatban a vezető betegsége hatással lehet a nukleáris tárgyalások kimenetelére, miután az utolsó döntést egyedül ő mondja ki" - hívta fel a figyelmet a Le Figaro.  A lap idézett egy nyugati szakértőt, aki szerint az a kérdés, hogy "az irániak szemében Hamenei a nyugati szankciók feloldását lehetővé tevő emberként szeretne megmaradni, vagy pedig a forradalom örökségének megőrzőjeként". Eddig mindesetre semmilyen gyengeségnek nem adta a jelét a vallási és politikai vezető. Legutóbb február 7-én tartott egy félórás nyilvános beszédet.

Egészségi állapotának esetleges hirtelen romlása ugyanakkor utódlási háborút indíthat a perzsa állam élén. A Le Figaro szerint több radikális ajatolláh is esélyes lehet a posztra, közülük leginkább a 66 éves Hasemi Sahrudi, aki október 21. óta a legfőbb vallási vezetőt kinevező és munkáját felügyelő Szakértők Tanácsának elnöke, 1999 és 2009 között pedig a legfelsőbb bíróságot vezette. Rajta kívül a perzsa állam jelenlegi és egyik korábbi elnöke, Hasszán Rohani és Hasemi Rafszandzsáni neve is szóba kerülhet a legfőbb tisztségre, őket azonban túl "mérsékeltnek" tartják a Le Figaro szerint.