Bemutatta kormányprogramját a román jobbközép ellenzék

Megfelelő költségvetési támogatással az oktatás, az egészségügy, és a kultúra támogatását tekintené fő feladatának Iohannis államfő volt pártja, viszont a hazai kisebbségekről nem ejtenek szót benne.

Kormányra kerülése esetén a PNL az oktatás, az egészségügy, és a kultúra támogatását tekinti fő feladatának, amihez a gazdaságélénkítő programmal akar költségvetési fedezetet teremteni - mondta a programot ismertető Catalin Predoiu, a PNL miniszterelnök-jelöltje. A PNL a jelenlegi 24-ről 19 százalékra csökkentené az áfát és fokozatosan kivezetné azokat a különadókat, amelyeket a szociáldemokrata kormány vetett ki az ipari létesítményekre és az üzemanyagra. Predoiu szerint az adócsökkentést az állami kiadásokat csökkentő és ésszerűsítő intézkedések előzik majd meg, a bürokráciát is csökkenteni akarják.

A szombati sajtóértekezleten elhangzott: a PNL a romániai lakosság több mint felét kitevő középosztályt akarja megerősíteni, és kiemelt jelentőséget tulajdonít a jogállamiság megerősítésének, a korrupció megfékezésének. A 130 oldalas program külön fejezetet szentel a határon túli románoknak, a hazai kisebbségekről azonban nem esik szó benne. Alina Gorghiu és Vasile Blaga, a PNL két társelnöke közölte: a közvitára bocsátott program alapján tárgyalásokat kezdenek minden parlamenti párttal Victor Ponta miniszterelnök Szociáldemokrata Pártjának (PSD) kivételével, hogy új többséget hozzanak létre, amely még a jövőre esedékes törvényhozási választások előtt leválthatja a Ponta-kabinetet.

Victor Ponta román miniszterelnök február közepén maga is adócsökkentések ígéretével és egyéb gazdaságélénkítő tervekkel igyekezett kifogni a szelet a PNL vitorlájából. Az adócsökkentési "versenyfutás" láttán a Nemzetközi Valutaalap (IMF) óvatosságra intette Romániát, rámutatva: a kormánynak csökkentenie kell a kiadásokat, vagy egyéb forrásokból kell fedeznie az áfa csökkentése nyomán keletkező bevételkiesést az államháztartási hiánycél teljesítése érdekében.

Az új PNL két ellenzéki erő - a liberálisok és a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) - összefogásából jött létre 2014-ben. A két párt közben hivatalosan is egyesült: az új jobbközép párt a PNL nevét és a PDL európai néppárti tagságát tartotta meg. Miután a PNL színeiben induló Iohannis legyőzte az elnökválasztáson Victor Pontát, a PNL a parlamentben is szeretné a maga oldalára állítani a mérleg nyelvét jelentő kisebb pártokat arra hivatkozva, hogy a választók úgymond megvonták  a bizalmat a szociáldemokratáktól.tt leválthatja a Ponta-kabinetet.