Varga: stabilizálni kell a gazdasági növekedést

A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar gazdaság egy olyan pályára kezd állni, ahol eladósodás nélkül kezdi elérni a gazdasági növekedés egy magasabb szintjét. Varga Mihály Az Estében azt mondta: hosszú távon arra kell felkészülni, hogy a magyar gazdaság kevesebb uniós támogatás mellett, vagy anélkül is növekedési pályán tudjon maradni.

Varga Mihály az M1 esti műsorában emlékeztetett rá, hogy 3,5 százalékos növekedéssel Európa élvonalához tartozunk. Ez a növekedés pedig úgy történik, hogy nincs külső eladósodás, az adósságállomány növekedése megállt, majd szép lassan elkezdett csökkenni, továbbá az éves költségvetési hiányt is 3 százalék alatt tudjuk tartani. Ennek következménye volt a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése - tette hozzá.

A magyar gazdaság növekedése jórészt a beruházások,  az állami beruházások növekedésének, valamint a rezsicsökkentésnek és a reálbérek emelkedésének köszönhető fogyasztásbővülésnek  az eredménye. Jól teljesített tavaly az export is, miközben az európai piacok panganak - sorolta a miniszter, aki szerint ezek biztató elemei a növekedésnek, de emellett még mindig ott van az uniós források évi 2000 milliárd forintja.

Varga Mihály szerint arra kellene felkészülni, és az lenne az ideálisabb állapot, ha ezt az uniós támogatást "kivonnánk" a gazdaságból, és úgy is azt tapasztalnánk, hogy a magyar gazdaság igen erős növekedési pályán van. A következő évek gazdasági struktúraváltásának ezt az állapotot kellene elérnie - hangsúlyozta.

A nemzetgazdasági miniszter úgy látja, a magyar modellben egyelőre nincs meg ez a gazdasági potenciál, de azt már sikerült elérni, hogy európai összevetésben Magyarország nem a hátul kullogók, hanem az elől menetelők közé tartozik. Növekedésben tavaly két negyedévben is az első helyen voltunk az Európai Unióban - emlékeztetett rá.

A struktúraváltás már elindult. A cél az, hogy a termelő szektorok - a járműgyártás, a feldolgozóipar, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság megerősítése és az élelmiszer-ipari kapacitások kiépítése - hazai vagy uniós támogatáshoz jussanak és ez a struktúra stabil legyen. A miniszter szerint hosszú távon arra kell felkészülni, hogy a magyar gazdaság kevesebb uniós támogatás mellett, vagy anélkül is növekedési pályán tudjon maradni.