Reisz Gábor a Cannes-i Filmfesztivál Résidence programjában

A Cannes-i Filmfesztivál Résidence ösztöndíjprogramjának keretében készíti elő következő játékfilmjét Párizsban Reisz Gábor, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film rendezője.

Az öt hónapon át tartó párizsi rezidensprogrammal a francia szervezők 2000 óta évről-évre komoly szakmai támogatást kínálnak a fiatal tehetségek pályakezdéséhez, első és második játékfilmjük előkészítéséhez. A március 2-án kezdődő szakmai programra mindössze hat fiatal rendező, köztük Reisz Gábor kapott meghívást - közölte az MTI-vel pénteken a Magyar Filmunió.

A programban az alapítás évében Iványi Marcell, majd Mundruczó Kornél, Faur Anna és legutóbb Nemes Jeles László magyar filmrendezők vehettek részt.
Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző Valakinek a valamije, Külalak és Nekem Budapest című rövidfilmjei után VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmjével elsöprő kritikai és közönségsikert aratott. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült diplomafilm világpremierjét a Karlovy Vary-i filmfesztiválon tartották 2014 nyarán, majd többek között Palics, Cottbus, Szófia és Vilnius filmfesztiváljai tűzték, illetve tűzik műsorukra.

Reisz Gábor filmrendező Budapesten 2014. július 4-én. A rendező VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című játékfilmje szerepel a ma kezdődő 49. nemzetközi filmfesztivál programjában a csehországi Karlovy Varyban. MTI Fotó: Kallos Bea

Reisz Gábor filmrendező Budapesten 2014. július 4-én. A rendező VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című játékfilmje szerepelt a ma kezdődő 49. nemzetközi filmfesztivál programjában a csehországi Karlovy Varyban is.
MTI Fotó: Kallos Bea



November végén a torinói filmfesztivál zsűrijének különdíját és a közönségdíjat is elnyerte Reisz Gábor játékfilmje. A rangos olasz fesztivál hivatalos díjai mellett a diákzsűri a legjobb forgatókönyv trófeájával jutalmazta a magyar alkotást, továbbá a Torinosette című újság olvasóinak közönségdíját is Reisz Gábor alkotása kapta. A napokban a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban a Spirit of Fire nemzetközi filmfesztivál Bronz Tajga díját nyerte el a magyar diplomafilm.

A Proton Cinema és a Színház- és Filmművészeti Egyetem koprodukciójában készült VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmet az októberi hazai mozibemutató óta több mint 50 ezren nézték meg, ezzel az 2014-es év egyik kiemelkedő magyar filmsikere lett.