Már 8000 éve megjelent a búza Angliában

Egy új kutatás szerint az Anglia déli partjainál élt vadászó-gyűjtögetők 2000 évvel azt megelőzően importálhattak búzát, hogy a gazdálkodás szárba szökkent volna a Brit- szigeteken.

Ez a fajta kereskedelem a vadászó-gyűjtögetők és gazdálkodók között fektette le az alapjait a mezőgazdaság északnyugat-európai terjedésének - sugallja Oliver Smith, a Warwicki Egyetem kutatója és csapata új vizsgálatában. Mostanáig azt tartották, hogy a vándorló farmerek vagy gyorsan felváltották az európai vadászó-gyűjtögetőket, vagy fokozatosan áttérítették őket a gazdálkodó életstílusra.

A Wight-szigetnél mára víz alá került, Bouldnor Cliff néven ismert, megközelítőleg 8000 éves lelőhely talajából kivont DNS megegyezik a korábban a mai Törökország területén háziasított búzáéval - írják a Science folyóiratban. A törökországi gazdálkodók a 10 ezer 500 évvel ezelőtti időszakra domesztikálták a búzát és néhány másik növényt. Termesztésük Anglia közelében mintegy 7600 éve kezdődött meg Nyugat-Franciaországban, 400 évvel azt követően, hogy a búza megjelent Bouldnor Cliffnél. Kultiválásuk Angliában pedig ennél is később, mintegy 6000 éve indult meg.

Aratás előtt álló őszi búza Derecske határában 2014. június 29-én. Két héttel korábban indult el az őszi búza aratása, az előzetes termésbecslések alapján a tavalyinál több és jobb minőségű kenyérgabona várható idén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Illusztráció - Aratás előtt álló őszi búza Derecske határában 2014. június 29-én. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)



Az elsüllyedt lelőhelyen vizsgálódó búvárrégészek kőeszközöket és az ókori emberi tevékenységek egyéb maradványait is megtalálták. Smith csapata egy tőzeglápból - amely elzárta a lelőhelyet, majd a nem sokkal a 8000 évvel ezelőtti időszak után a felduzzadó tenger beborította - származó, négy radiokarbon kormeghatározású talajmintából vonta ki a DNS-t. Az örökítőanyag fáktól, füvektől és gyógynövényektől, illetve háziasított búzától származott.

A kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a búzát Bouldnor Cliffnél termesztették volna. Arra a következtetésre jutottak, hogy meglepően kifinomult kereskedelmi hálózatok kapcsolhattak össze legalább néhány európai vadászó-gyűjtögető csoportot a vándorló gazdálkodó populációkkal.