Hende: a Balkán békéje csak euroatlanti integrációval lehetséges

Magyarország elkötelezetten támogatja és segíti a Balkán békéjének felépítését, amely csakis az euroatlanti integrációval lehetséges - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Tatán a Magyar Honvédség 11. KFOR kontingensének visszafogadó ünnepségén.

"A békéhez vezető utat nekik kell bejárniuk, a saját békéjüket nekik egymással megtalálniuk. Ebben mi csak segíthetjük őket, békefenntartással, a veszélyeztetett kisebbségi közösségek, a kulturális örökség és a szent helyek védelmével" - tette hozzá Hende Csaba.
A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy az elmúlt hetek eseményei, a minden korábbi képzeletet felülmúló menekültáradat hullámai megmutatták, mennyire fontos mindaz, amit a Magyar Honvédség katonái a KFOR NATO misszió keretében a Koszovóban tesznek.

A külföldön tartózkodó magyar fegyveres erők közül a legnagyobb létszámú egység jelenleg Koszovóban szolgál. A NATO KFOR (koszovói nemzetközi békefenntartó erő) kontingensben, valamint egyéni és nemzeti beosztásokban összesen mintegy 350 magyar katona teljesít szolgálatot a térségben.

A Magyar Honvédség 11. KFOR-kontingensének visszafogadó ünnepsége Tatán


A most hazatért váltás gerincét a tatai Klapka György lövészdandár katonái alkották. A kontingens két manőverszázadból állt, Pristinában és Novo Selóban láttak el szolgálatot, portugál, illetve amerikai vezetésű magasabb egységek tagjaként. Feladatuk a NATO jelenlét fenntartása, járőrözés, ellenőrző-áteresztő pontok működtetése, kiképzések végrehajtása.

A magyar békefenntartók 1995 óta szolgálnak a Nyugat-Balkánon. A térség legjelentősebb stabilizáló ereje a KFOR-misszió, amiben Magyarország a kezdetektől, 1999 óta részt vesz.