Határon átnyúló kezdeményezésről döntött Pest megye

Határon átnyúló együttműködésről döntött pénteken a Pest megyei közgyűlés, az Európai Területi Társulást (ETT) a szlovákiai Nyitra megye, valamint Pest megye hozza létre - tájékoztatta a Pest Megyei Önkormányzati Hivatal sajtófőnöke az MTI-t.

A tervek szerint a későbbiekben Budapest, Vác, illetve a szlovákiai Nyitra és Léva városa is csatlakoznak a kezdeményezéshez. A közgyűlés 36 igen és 2 nem szavazattal, 1 tartózkodással döntött az Európai Területi Társulás megalapításáról.

Ambrus András elmondta: az Európai Területi Társulás (European Grouping for Territorial Cooperation - EGTC) létrehozását a Nyitrai Kerületi Önkormányzat kezdeményezte még 2014 nyarán. A Pontibus (Hidak) elnevezésű társulás célja, hogy szorosabb gazdasági, társadalomi kapcsolatok alakuljanak ki a határ két oldalán élők között.

A sajtófőnök hozzátette, Pest megye csaknem 50 kilométer hosszan határos Szlovákiával, a két önkormányzat összefogása elősegítheti a magyar-szlovák határon átnyúló együttműködési program (2014-2020), valamint a Pest megyei Duna-stratégia sikeres megvalósítását, illetve a társulás intézménye közös pályázati, projektmegvalósítási lehetőségeket biztosíthat más európai uniós források vonatkozásában is.

Ambrus András felidézte: az európai területi együttműködési csoportosulás célja, hogy az unió gazdasági, társadalmi és területi kohéziójának megerősítése céljából tagjai között elősegítse és előmozdítsa különösen a területi együttműködést, ideértve a határokon átnyúló, transznacionális és interregionális együttműködési formákat.

Az együttműködés fő területei a következők lesznek: közlekedés, gazdaság, kutatás és innovációk, energetika, megújuló energiaforrások, idegenforgalom, kultúra, környezet, sport, humán erőforrás, mezőgazdaság és élelmiszeripar, valamint az egészségügyi és szociális szolgáltatások.

Ambrus András fontosnak nevezte, hogy a társulás Pest megye egyik fejletlenebb térségét, az Ipoly mentét hozhatná leggyorsabban helyzetbe, az ETT-programokban a többi között híd- és útépítés, illetve a határ menti települések találkozói szerepelnek. Hozzátette: az együttműködés lendületet adna a korábban elfogadott Duna-stratégiának is.