Elfogtak még egy merénylőt Koppenhágában

Egy harmadik embert is őrizetbe vett a dán rendőrség pénteken azzal a gyanúval, hogy segítette a néhány héttel ezelőtti koppenhágai terrorcselekmények elkövetőjét.

A hatóságok a gyanúsított kilétét nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit közöltek, hogy a "fiatal férfi" előzetes letartóztatásáról szombaton fog dönteni egy bíróság.

Sajtóhírek szerint az őrizetbe vett fiatalember személyes kapcsolatban állt a február 14-én és 15-én két embert agyonlövő Omar el-Husseinnal.

A DR állami televízió tájékoztatása szerint a tettes testvéréről lehet szó, aki a "másik két feltételezett bűnsegédhez hasonló szerepet játszhatott" a terrortámadásokban. A tévécsatorna arról számolt be, hogy mindhárom férfi ismerte egymást, ugyanazon a környéken laktak, mint az elkövető.

A rendőrség a támadást követő napokban őrizetbe vett egy 19 éves és egy 22 éves férfit, akik a gyanú szerint "tanácsokkal és tettlegesen" segítették a terrorcselekmények elkövetőjét. Az egyik elfogott férfi ügyvédje közölte, azzal gyanúsítják őket, hogy menedéket nyújtottak a támadónak, és segítettek neki megszabadulni a gyilkos fegyvertől. Más hírügynökségi jelentések pedig arról szólnak, hogy ők adták a merénylőnek a terrorcselekményekben használt fegyvert.

Február közepén kettős terrortámadás történt Koppenhágában: Omar el-Hussein lövéseket adott le egy kulturális központ kávézójára, amelyben rendezvényt tartottak a szólásszabadságról, majd néhány órával később egy zsinagógánál lövöldözött. A 22 éves, palesztin származású merénylő két emberrel végzett, ötöt megsebesített. A rendőrök később tűzharcban agyonlőtték.