Buda-Cash-ügy: a kormány a kifizetésekre koncentrál

A kormányzat célja most az, hogy biztosítsa a jövő héten esedékes kifizetéseket azoknál az önkormányzatoknál, amelyek a DRB-bankcsoportnál vezették számlájukat – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth Rádióban. Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője szerint nagyon érdekes a Buda-Cash-ügy előtörténete.

A legerkölcstelenebb bűncselekmény-sorozatnak tartja azt, amikor a bérből és fizetésből élő emberek megtakarított pénzét próbálják valakik valamilyen formában ellopni – mondta pénteken Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője a Buda-Cash Brókerháznál végzett jegybanki vizsgálat kapcsán.

A Fidesz szerint szocialista brókerbotrány zajlik


A politikus szerint ilyenkor meg kell nézni, mi tette lehetővé, hogy egyáltalán ilyen bűncselekmény-sorozat elindulhatott Magyarországon.  A Fidesz-frakció szóvivője szerint egy új szocialista brókerbotránnyal állunk szembe, hiszen 2009-ben, az IMF-hitelre hivatkozva, öt évre hosszabbították meg az ellenőrzési ciklust. A jogszabály-módosítás nyomán tehát csak ennyi idő után kell helyszíni ellenőrzést tartani a befektetési piac szereplőinél és a takarékszövetkezeteknél.

Tuzson Bence szerint érdekes módon a 2010-es országgyűlési választásokat követően – de még a Fidesz-kormány megalakítása előtt – a Buda-Cashnél vizsgálatot rendeltek el, amelyet aztán egy nappal az új kabinet felállása előtt lezártak.  Ez ugyan semmit nem bizonyít, de nagyon érdekes tény, aminek érdemes lesz a mélyére nézni – fogalmazta meg. A kormánypárti politikus hozzátette: a cégvezetők öt évig – egy egész kormányciklusnál hosszabb ideig – biztonságban lehettek a tekintetben, hogy nem fogják vizsgálni őket. Majd az ötéves periódus lejárta után, amikor elkezdődött az MNB vizsgálata, már az első napon megállapításokat tett a felügyelet.
Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője a Buda-Cash-ügyről - 180 perc

Az általa „visszaélésszerű joggyakorlásnak” nevezett eset kapcsán Tuzson Bence jelezte, azt még nem tudni pontosan, milyen bűncselekmények lehettek, nyilván a vizsgálat végén lesz látható az a jelentés, amely erről fog szólni. A kormánypárti képviselőcsoport szóvivője azt mondta, ők is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által adott információk alapján tájékozódnak, a jegybanknál pedig azt mondják, alapos a gyanú, hogy bűncselekményeket követtek el.

Arra a riporteri kérdésre, mi lehet a megoldás a brókerházzal kapcsolatban álló bank ügyfeleinek, köztük önkormányzatoknak a problémájára – akik és amelyek nem férnek hozzá a pénzükhöz –, Tuzson Bence azt válaszolta, a betétbiztosítási alap 30 milliós összegig garantálja, hogy a kifizetések mindenképpen megtörténnek – még akkor is, ha az érintett pénzintézet csődbe megy.

Az önkormányzatoknál most a jövő heti kifizetések biztosítása az elsődleges

Kedden jelentették be, hogy az MNB több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket rendelt el. A Buda-Cash Brókerháznál mintegy 15-20 ezer, a DRB-bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél lehet érintett, a jegybank szerint kártalanításra számíthatnak.

Az ügyben Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára is nyilatkozott pénteken a Kossuth Rádiónak. Közölte, a kormányzat célja most az, hogy biztosítsa a jövő héten esedékes kifizetéseket azoknál az önkormányzatoknál, amelyek a DRB-bankcsoportnál vezették számlájukat.
Tállai András, az NGM államtitkára a Buda-Cash-ügyről - 180 perc

Az államtitkár elmondta: a Magyar Államkincstár minden hónapban 26-án utalja ki az adott havi támogatást az önkormányzatoknak, ekkor kellett volna utalni annak a 84 önkormányzatnak is, amelyeknek a Buda-Cash Brókerházhoz kapcsolódó DRB-bankcsoportnál van számlájuk. Most ez elmaradt, helyette az önkormányzatoknak nyitottak egy alszámlát az államkincstárnál, a pénz ott van.

Tállai András kifejtette: azt kell fölmérni, elegendő-e ez az összeg az önkormányzatoknak arra, hogy a jövő héten fizetést, juttatást, segélyt tudjanak adni. Ha nem elegendő, akkor rendkívüli kormányzati intézkedés kell, erről még pénteken meglesz az összesítés, és készítenek egy előterjesztést a miniszterelnöknek, hogy ezek az önkormányzatok rendkívüli juttatást kaphassanak.

Sürgősen új számlát kell nyitni

Arra a kérdésre, hogy hosszabb időszakra is kell-e készülni ilyen intézkedésekkel, az államtitkár azt mondta, most a jövő héten esedékes kifizetések biztosítása a cél, a következő feladat lesz felmérni az önkormányzatok beragadt pénzét, kárát, azt, hogy mennyi EU-s támogatás és állami támogatás van a bankcsoportnál vezetett számlákon.

Buda-Cash - Az ÉRB Zrt. miskolci és debreceni bankfiókja


Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy az érintett magánemberek, cégek, önkormányzatok értesítsék a partnereiket, ne az eddigi számlájukra utaljanak nekik, és nyissanak egy új számlát a lehető legsürgősebben, nehogy még nagyobb bajba kerüljenek.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az ügynek direkt hatása nincs a költségvetésre, állami szervezetet érintő vagyonvesztésről nem tudnak, csütörtökön azonban munkacsoport alakult, hogy felmérje a helyzetet. A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Államkincstár és a Belügyminisztérium részvételével működő munkabizottság tevékenysége kapcsán azt mondta, az első feladat, hogy a közvetlen állami juttatásokat – például nyugdíjat, családi pótlékot – nehogy olyan bankhoz utalják, ahonnan a jogosultak nem kapják meg. A rendkívüli helyzet miatt ezeket az összegeket postán küldik ki, ami nyilván néhány nap csúszást okoz. A második körben az a feladat, hogy elérjék, azok az emberek se károsodjanak, akik az önkormányzaton keresztül kapnak juttatást.

Arra a riporteri kérdésre, feljelentéssel indult-e az ügy – ahogyan az egyik újság értesült –, a politikus azt mondta, nem gondolja, hogy ez a fontos. Azt emelte ki, hogy nem folytatódhat tovább az ügyfelek vagyonának pazarlása, "elfogyasztása", és most már "beáll az emberek pénzeinek a megvédése”.