Buda-Cash: kedvezményt ad több közműszolgáltató

Több magyarországi közműszolgáltató is kedvezményt ad a Buda-Cash Brókerházhoz köthető bankfiókok károsultjainak, akik még mindig nem jutnak hozzá a számlájukon lévő pénzhez. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a bajbajutottakat a legkedvezőbb feltételekkel kell segíteni.

A DRB banknál zárolt számlával rendelkező, és közüzemi számláikat korábban arról befizető lakossági ügyfelek esetén az E.on csoport automatikusan 30 napos késedelmet engedélyez. Ez vonatkozik az átutalással, illetve a csoportos beszedési megbízással teljesítő ügyfelekre. Az érintettek erről írásban is tájékoztatást kapnak - közölte a pénteken a cég.

Korábban az Elmű-Émász azt közölte, hogy a társaságcsoport általános szabályai szerint részletfizetést, esetleg halasztást kérhetnek azok az ügyfelek, akik a DRB bankcsoport bankjainál megszabott kifizetési limit miatt két hónapon belül nem tudják rendezni villanyszámlájukat. Az ügyfélszolgálatokon egyénileg bírálják el, hogy a kérelmező megfelel-e a feltételeknek.

A Tigáz Zrt. tájékoztatása szerint szerint a gázszolgáltató minden tőle telhető módon segíteni fogja azokat az ügyfeleit, akiknek a vizsgálat miatt időszakosan pénzügyi nehézségei lettek, és ezért nem tudják rendezni a gázszolgáltatás díját.
A társaság arra kéri bajba került fogyasztóit, hogy ha a Buda-Cash ellen folyó eljárás miatt fizetési problémáik vannak, akkor azt szükség szerint időben jelezzék az ügyfélszolgálatokon.

Közben a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége pénteken bejelentette: pert indítanak a Buda-Cash Brókerház és a DRB-bankcsoporttal szemben. A szervezet elnöke azt mondta: azért kell a bírósághoz fordulni, mert a jogerős ítélet után kötelező lesz száz százalékban kártalanítani a fogyasztókat.

A Buda Cash ügy kivizsgálást sürgeti a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium is. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta: azon dolgoznak, hogy mindenki hozzájusson a pénzéhez. A pénzintézeteknél nyugdíjat, nyugdíj számlát vezető és arra nyugdíjat kapó ügyfelek nyugdíját is ki tudjuk fizetni, ezeknek az embereknek a járandóságát a következő hetekben a posta fogja házhoz vinni. addig, amíg egy új számlát nem nyitnak - mondta az M1 Híradónak Varga Mihály.

A miniszter ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintettek mielőbb nyissanak új számlát egy másik banknál és oda irányítsák át minden bevételüket.