Buda-Cash: 84 önkormányzat érintett

Nem csak a magánszemélyek, hanem önkormányzatok is érintettek a Buda-Cash ügyben. 84 település önkormányzata vezette számláját a brókerháznál és a vele összefüggésbe hozható pénzintézeteknél. A kormány munkacsoportot hozott létre annak érdekében, hogy az érintett települések működése zavartalan legyen.

Munkacsoport alakult a Buda-Cash ügy kivizsgálására, amely elsőként azt ellenőrzi, hogy megvannak-e a fedezetként szolgáló állampapírok. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az államnak most az a dolga, hogy felmérje: milyen kár érte az állami intézményeket. A cél, hogy zökkenőmentesen működjenek az önkormányzatok és mindenkinek ki tudják fizetni a bérét.

A siklósi önkormányzat ebben a hónapban időben kifizeti a közmunkások és a hivatali dolgozók bérét is - mondta a település polgármestere, Marenics János a Híradónak. A Buda-Cash botrány kirobbanása után ugyanis az államkincstár visszatartotta a városnak járó havi mintegy 30 millió forintos támogatást, így az nem került a bedőlt DRB banknál vezetett számlára. A segélyek kifizetése azonban továbbra is kérdéses, ami több mint 300 családot érint.

Siklós önkormányzata a pénzügyi botrány egyik legnagyobb vesztese - 172 millió forintja ragadt bent a Dél-Dunántúli Regionális Banknál. Ennek sorsa még mindig kérdéses. Pénteken rendkívüli testületi ülésen bankváltásról döntöttek a helyi képviselők, hogy a település tovább tudjon működni.

Nem csak Siklós került nehéz helyzetbe. További 83 önkormányzat vezette számláját a brókerházhoz köthető pénzintézeteknél. Egyebek mellett az ő megsegítésükre hozott létre munkacsoportot a kormány még csütörtökön. Tállai András parlamenti államtitkár szerint a legfontosabb feladat, hogy felmérjék, mekkora kár érte a településeket és meg kell vizsgálni, hogy rendelkezésre áll-e a bérek és egyéb juttatások kifizetéséhez szükséges összeg. Ha ez nem elegendő, akkor rendkívüli kormányzati intézkedést fognak kérni a miniszterelnöktől.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány legfontosabb célja, hogy a önkormányzatok működni tudjanak és a pénzek kifizetése zavartalan legyen, vagyis mindenki megkapja bérét és különböző juttatásait.