A magyar állam tulajdonába került a gödöllői Grassalkovich-kastély kápolnája

A magyar államhoz került a gödöllői Grassalkovich-kastély kápolnája. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), a gödöllői római katolikus egyházközség és a Váci egyházmegye között lezajlott tranzakció célja, hogy a kápolna kiemelt műemlékként, állami segítséggel épülhessen újjá - tájékoztatta az MTI-t pénteken az MNV közleményben.

Az ingatlan állami tulajdonba kerülésével megkezdődhet a kápolna felújítása, és lehetővé válik, hogy a legnagyobb méretű, legimpozánsabb magyarországi kastélykápolna újra szerves része legyen a nagyszabású felújításon átesett gödöllői Grassalkovich-kastély épületegyüttesének.

A Váci egyházmegye és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az épület további hasznosítása végett folyamatos egyeztetéseket folytat, hogy a kápolna visszanyerje régi fényét, újra látogathatóvá váljon és igény esetén liturgikus térként is szerepet tölthessen be a kastélyegyüttes életében.

Az adásvételhez a Miniszterelnökség, valamint a Forster-központ is hozzájárult. A kastélykápolnát a salzburgi születésű Mayerhoffer András tervezte, alapkövét 1746-ban tették le és három évvel később szentelték fel, az épületet később műemlékké nyilvánították.