A fatüzelés sem ártalmatlan a környezetre

Svájci, osztrák és német kutatók figyelmeztetése szerint bár a tűzifa környezetbarát energiaforrásnak tekinthető abban a vonatkozásban, hogy megújuló és helyben is elérhető energiahordozóról van szó, az emberi egészségre azonban a fával való fűtés vagy főzés sem ártalmatlan.

Olyan alpesi országokban, mint Ausztria vagy Svájc, a tűzifa hagyományos energiaforrásnak számít, a szerdai tájékoztatón résztvevő szakértők szerint azonban tanulmányok bizonyítják, hogy a tűzifa elégetése közben keletkező füst - főleg a lakásokban, lakóházakban - egészségre ártalmas finomporszennyezést okoz.

Nő a hajlam arra, hogy felmagasztosítsák a tűzifát mint környezetbarát energiaforrást, és a klímavédelem szempontjából valóban sok szól amellett, hogy magas maradjon a fatüzelési aránya, azonban egyre világosabb, hogy a tűzifa füstje által egészségkárosodást, például szív- és keringési betegségeket, rákot, tüdőbetegségeket okozó anyagok kerülnek a levegőbe - hívta fel a figyelmet Nino Künzli, a trópusi betegségekkel és közegészségüggyel foglalkozó svájci intézet, a Swiss TPH légszennyezési szakértője.

A klímavédelem szempontjai nem szoríthatják teljesen háttérbe az egészségügyi megfontolásokat - hangoztatta Künzli, aki szerint nincs bizonyíték arra, hogy a fatüzelés során keletkező káros anyagok kevésbé lennének ártalmasak, mint a gépjárművek által kibocsátott szennyezőanyagok.

Illusztráció - fatüzeléses kályha (MTI Fotó: Rosta Tibor )

Illusztráció - fatüzeléses kályha (MTI Fotó: Rosta Tibor )



A szakértők szerint főleg az otthoni kályhák és kandallók problémásak, mert ezek nincsenek felszerelve megfelelő szűrőberendezéssel. Az otthoni kályhákban ráadásul általában nem optimálisak a feltételek a fa égéséhez, és szerencsésebb lenne pelletet használni helyette.

Bécsben a téli hónapokban keletkező finom por mintegy 10 százaléka származik fatüzelésből, vidéken ez az érték helyenként megközelítheti a 20 százalékot, a sajátos mikroklímájú völgyekben pedig sokkal magasabb is lehet - közölte Wilfried Winiwarter, az Osztrák Tudományos Akadémia levegőtisztasági szakértője.

A bécsi orvosegyetem kutatója, Manfred Neuberger szerint a fatüzelésű kazánok környezetvédelmi határértékei Ausztriában "elavultak és túl alacsonyak", és szerinte "az erős faipari lobbi" akadályozza a változást ezen a téren. A szakértő a geotermikus-, a szél- és napenergia szélesebb körű használatát, illetve az épületek jobb szigetelését ajánlotta alternatívaként.