Sokszorosára nőtt az afganisztáni lavinaomlások áldozatainak száma

Kétszáz fölé emelkedett az elmúlt napok lavinaáldozatainak száma Afganisztán északkeleti, hegyvidéki részén - közölték csütörtökön helyi tisztviselők.

A hideg, száraz telet követően az elmúlt napokban hatalmas hómennyiség zúdult a közép-ázsiai ország négy tartományára.

A legsúlyosabb helyzet a Kabultól északkeletre fekvő Pandzsir tartományban alakult ki, ahol már 168 halottjuk van a lavináknak. Abdul Rahman Kabiri, a tartomány ügyvezető kormányzója szerint harminc éve nem volt ennyi halálos áldozata a hógörgetegeknek.

A legfrissebb adatok szerint összesen több mint 200-an vesztették életüket a kedd óta bekövetkezett sorozatos lavinaomlásokban. Száz fölött jár a sérült túlélők száma, és még sokakat eltűntként tartanak számon.

Több mint száz lakóház is megsemmisült vagy megrongálódott - tette hozzá az elöljáró.

Az első hírek szerdán még arról szóltak, hogy a mentésben dolgozók Pandzsirban 31 holttestre bukkantak, és vélhetően még további harmincan vannak a hó fogságában. Egy napra rá azonban ugrásszerűen nőni kezdett a megtalált halálos áldozatok száma.

A mentést nehezíti, hogy a térség útjai járhatatlanok, és a munkálatokban részt vevő embereknek nincs megfelelő felszerelésük, többnyire lapátokkal és puszta kézzel igyekeznek kiásni a hó alatt rekedt embereket.