Növekedő agrár- és vidékfejlesztési támogatások

A kormányzat arra törekszik, hogy az agráriumban dolgozóknak stabil megélhetést biztosítson és az intézkedésekkel új, versenyképes béreket nyújtó munkahelyeket teremtsen - mondta Viski József, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten konferencián a tárca közleménye szerint.

A program megvalósítására 2020-ig több mint 1200 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre. A program legfontosabb fejlesztési céljai közé tartozik a vidéki munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése a mezőgazdaságban, főként az olyan munkaigényes ágazatokban, mint az állattenyésztés, zöldség- és gyümölcstermesztés, a kertészet vagy az élelmiszer-feldolgozás. A vidékfejlesztési program a kis- és közepes  - főként családi - gazdaságok támogatását helyezi előtérbe, hiszen ezek a vállalkozások jelentős munkahelyteremtő képességgel rendelkeznek, és a legtöbb embert foglalkoztatják.

A kormány stratégiai célkitűzésként kezeli a klímaváltozásra történő felkészülést is. Ezért ösztönzi a környezetkímélő gazdálkodási módokat, a megújuló energiák használatát, az erdőterületek növelését és a minőségi, fenntartható erdőgazdálkodást. Kiemelten támogatja továbbá a vízgazdálkodási célú beruházásokat, az állattenyésztés és a kertészetek technológiafejlesztését, a kisméretű gabonatárolók létesítését és szárítók korszerűsítését.

Beruházásokra mintegy 460 milliárd, agrár-környezetvédelemre, valamint a klímaváltozás hatásainak csökkentésére 191, az ökológiai gazdálkodásra 63, állatjóléti támogatásokra 43, míg kockázatkezelési beruházásokra mintegy 30, a termelői piacok támogatására várhatóan 26 milliárd forintot fordít a kormány 2020-ig.

A jelenlegi programozási időszakban lényegesen egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá válik a pályázati rendszer, csökkentve a gazdálkodók adminisztrációs terheit. A kormány az új, hatékonyabb forráselosztást biztosító eljárásrenddel kívánja garantálni, hogy a rendelkezésre álló pénzösszegeket a kis- és közepes méretű gazdaságok minél kézzel foghatóbb módon és sikeresebben használják fel.

A Miniszterelnökség több fázisban döntött agrár-vidékfejlesztési jogcímrendeletek módosításáról. A rendeletek módosítása a gazdák egyértelmű támogatása, a rájuk nehezedő teher és a szankciók csökkentése mellett hozzájárul a 2007-2013 közötti ciklusban lekötött, Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) kifizetett pénzösszegek optimálisabb felhasználásához is - hívja fel a figyelmet a tájékoztatás.
Emellett 2020-ig a közvetlen kifizetéseknek, a vidékfejlesztési támogatásoknak és a "Még több munkahelyet a mezőgazdaságba!" programnak köszönhetően a magyar vidék és a gazdatársadalom összességében mintegy 3761 milliárd forintra számíthat. Ez egészül ki a 180 milliárd forintos nemzeti forrással. Így megközelíti a 4000 milliárd forintot a magyar mezőgazdaságra, valamint agrár-vidékfejlesztésre fordítható összeg nagysága - olvasható az összegzésben.