Ismét jogerős börtönbüntetést kapott Tribuszerné

Négy év hat hónapra enyhítette Tribuszer Zoltánné első fokon kiszabott nyolc év öt hónap börtönbüntetését a Pécsi Törvényszék. Az 1990-es években hírhedtté vált piramisjáték-szervezőt újabb csalások és hatóság félrevezetése miatt marasztalták el jogerősen.

A nő korábbi szabadságvesztésének letöltése után Budapesten élt, majd Komlón telepedett le. Jövedelme nem volt, kiadásainak fedezéséhez úgy próbált pénzhez jutni, hogy hiszékeny embereket keresett meg, egy német befektetési társaság megbízottjaként mutatkozott be, illetve azt mondta, hogy foltvarró műhelyt szeretne nyitni, és tőkére van szüksége. Többen az 1990-es években is az ügyfelei voltak a becsapottak közül.

A bűnösségét következetesen tagadó vádlott 2008 és 2010 között tizenegy embertől vett át összesen 22,7 millió forintot azzal az ígérettel, hogy a több százezres, milliós összegek után évi 80-160 százalékos hozamot fizet. Az általa okozott kárból csak mintegy 4,2 millió forint térült meg.

Ahhoz, hogy az emberek bizalmát elnyerje, Tribuszer Zoltánné hozamelőlegeket fizetett, de a teljes összeg teljesítése nem állt szándékában, és erre reális esélye sem volt. A nő egy ideig hitegette a sértetteket, majd 2010. november 25-én többük előtt már azt állította: 40 millió forintot raboltak el tőle, ezért nem tudja őket időben kifizetni.

A rablással kapcsolatban rendőrségi nyomozás indult és kiderült: Tribuszerné félrevezette a hatóságot, az általa elmondottak nem történtek meg.

A törvényszék Kiss László vezette büntetőtanácsa megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Komlói Járásbíróság határozatát, a vádlottra első fokon kiszabott nyolc év öt hónap börtönbüntetést azonban túl szigorúnak találta.

A tanácsvezető bíró a büntetés kiszabásával kapcsolatban elmondta, hogy a másodfokú eljárásban az elkövetéskor hatályos, a vádlottra kedvező büntető rendelkezéseket vették figyelembe, nyomatékos enyhítő körülményként értékelték a sértettek könnyelmű közreható magatartását és egyebek mellett Tribuszer Zoltánné megromlott egészségi állapotát is.

A törvényszék a szabadságvesztés mellett Tribuszer Zoltánnéval szemben több mint négymillió forint értékben vagyonelkobzást is elrendelt, és kötelezte a sértetteknek okozott kár, továbbá a bűnügyi költségek megfizetésére.

A korábban piramisjátékot szervező Tribuszer Zoltánnét és társait 1997-ben ítélték el jogerősen. Tribuszernét különösen nagy kárt okozó csalásokért, jogosulatlan pénzintézeti tevékenységért és magánokirat-hamisításért kilenc év börtönbüntetéssel sújtották. Az asszony ezt követően bujkált a hatóságok elől, a rendőrök 1999-ben egy budapesti lakásban fogták el.

A nő által vezetett cégek az 1990-es években havi 10 százalékos kamatot ígérve mintegy 24 ezer "befektetővel" szerződtek, és 3,8 milliárd forintot kaptak tőlük. Az átvett kárpótlási jegyeket és pénzt azonban nem vállalkozói tevékenységre, hanem a korábban belépők tőkéjének, illetve a pénz kamatainak visszafizetésére fordították.

A korábban belépő ügyfeleknek majdnem kétmilliárd forintot ki is fizettek, de a fennmaradó 14 ezer szerződés után járó négymilliárd forinttal szemben csupán 663 milliójuk volt, így a hiányzó összeget még akkor sem termelhették volna ki, ha a pénzt valóban befektetik.

A károsultaknak a 3,8 milliárd forint tőkéből csak 1,35 milliárd forintjuk térült meg a felszámolási eljárásban.