Az ukrán kormányerők megkezdték a nehézfegyverek visszavonását

Az ukrán hadsereg csütörtök délután megkezdte a nehézfegyverek visszavonását Kelet-Ukrajnában - jelentette az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója.

Az újságíró arról számolt be, hogy látta, amint a kormányhadsereg tagjai legalább tizenöt tüzérségi löveget szállítanak nyugat felé a Donyecktól mintegy 55 kilométerre északra fekvő Artemivszk város közelében. A menetet ukrán katonák tucatjai kísérték, a frontvonaltól távolodva.

"Ukrajna megkezdi a 100 milliméteres lövegek visszavonását a frontvonalról" - tudatta korábbi közleményében az ukrán hadsereg. A tájékoztatás szerint a nehézfegyverek visszavonásának első lépése az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek kizárólagos felügyelete alatt fog zajlani.
Anatolij Sztelmah, az ukrán "terrorellenes hadművelet" (ATO) szóvivője arról számolt be, hogy a 100 milliméteres lövegek visszavonása után a Grad típusú rakéta-sorozatvetők és a többi nehézfegyver kivonása fog következni.

A kijevi hatóságok ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy készek felülvizsgálni a nehézfegyverek visszavonásának tervezett menetrendjét, ha a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok részéről támadás éri a kormányerőket.

Ugyancsak csütörtökön a Moszkva-párti szeparatisták is bejelentették, hogy megkezdték nehézfegyvereik visszavonását a front menti ütközőzónából. Az AP amerikai hírügynökség helyszíni tudósítója legkevesebb hat, tarackot szállító teherautó távozását látta a szakadárok kezén lévő, Donyeck melletti Olenyivka település közelében.
Michael Bociurkiw, az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelő missziójának szóvivője kijelentette: mindkét félnek leltárba kell vennie a nehézfegyvereit, és tudatnia kellene a szervezettel, hogy miként és hova fogják őket elszállítani.

Andrij Liszenko, az ukrán nemzetvédelmi tanács szóvivője előzőleg hangsúlyozta, hogy bár a nehézfegyvereket visszavonják a tűzvonalból, a katonák lőfegyvereikkel az állásaikban maradnak. A tisztségviselő kedden elmondta, hogy az elmúlt két napon nem halt meg senki Kelet-Ukrajnában, és jelentősen csökkent a fegyveres összetűzések száma. Liszenko szerint bár a szakadárok tüzérsége az előző éjszaka nem támadta a kormányerők állásait, elszórt fegyveres összetűzésekről azért érkeztek jelentések, például Donyeck közelében.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján üdvözölte az ukrajnai harcok intenzitásának csökkenését, azonban arra szólította fel Oroszországot, hogy vonja ki a szakadároknak szállított katonai felszereléseket Kelet-Ukrajnából és vessen véget a lázadók támogatásának. Moszkva tagadja, hogy katonai támogatást nyújtana a szeparatistáknak.
Az ENSZ adatai szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább 5800 ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, nagyjából tízezren pedig megsebesültek.