Legalább százan haltak meg egy afganisztáni lavinában

Legalább száznyolc ember halálát okozták hólavinák Afganisztán északi részében - közölték hivatalos források szerdán.

Egyedül a Kabultól északra lévő Pandzsir régióban mintegy kilencven ember vesztette életét egy falvakra zúduló lavina következtében - tudatta Rahmán Kabiri, a tartomány kormányzója.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a térségben nagyjából harminc ember lehet továbbra is a hó fogságában. A kormányzó szerint a mentést nehezíti, hogy a munkálatokban részt vevő háromszáz embernek nincs megfelelő felszerelése, így lapátokkal és puszta kézzel próbálják kiásni a hó alatt rekedteket.

A tájékoztatás szerint a sűrű havazás és az enyhe hőmérséklet miatt bekövetkezett lavinákban több mint száz ház rongálódott meg a pandzsiri régióban.

Mohammad Szajasz, az afgán katasztrófavédelem vezetője elmondta, hogy más lavinák miatt további hat ember vesztette életét a szomszédos Bámiján és Bádgesz tartományokban, de halálos áldozatokról szóló jelentések érkeztek Lagmán és Nangarhar tartományból is. A hegyekkel borított Afganisztánban gyakoriak a lavinák, és évente több tucat ember halálát okozzák.