Németországban újra fellángolt a vita a védőoltások körül

Kanyaróban meghalt egy másfél éves berlini kisgyerek, akit nem oltottak be a kór ellen. Németországban most újabb vita lángolt fel a védőoltások körül. Sok szülő a mellékhatásoktól tartva nem oltatja be gyermekét. A kanyaró az elmúlt években több helyen okozott problémát.

A német fővárosban a kanyarójárvány tavaly októberi kezdete óta hatszáz megbetegedést regisztráltak.
A kisfiú halála ismét felszította a vitát arról, hogy kötelezővé kell-e tenni a betegség elleni védőoltást - ez ugyanis Németországban nem kötelező, és sok szülő a mellékhatásoktól tartva nem is oltatja be gyermekét.
Kossuth Rádió, Közelről

"Felelőtlenség az az irracionális félelemkeltés, amellyel némelyek a vakcina beadása ellen kampányolnak. Bárki, aki megtagadja az oltást, nem csupán saját, hanem mások gyermekét is veszélyezteti. Ez pedig súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet", jelentette ki a hétvégén a német egészségügyi miniszter.

A német egészségügyi tárca szóvivője hétfőn azt mondta, a minisztérium nagyon komolyan veszi a jelenlegi helyzetet. Hozzátette, hogy javítani fognak a kisgyerekes szülők tájékoztatásán és szigorúbban követik a beoltottság mértékét.

Pár évvel ezelőtt Románia több megyéjében okozott gondot a kanyaró és a rubeóla.

Az Egyesült Államokban több mint százötvenen betegedtek meg a járványban, amely az amerikai hatóságok szerint tavaly decemberben Disneylandből indult, ahova külföldről hurcolta be egy fertőzött. Több évtizedes intenzív oltási kampánynak köszönhetően 2000-ben az amerikai hatóságok kijelentették, sikerült kiirtani a kanyarót az országból. Ezzel szemben 2014-ben az Egyesült Államokban két évtizede nem tapasztalt mértékben nőtt a fertőzöttek száma. Néhány amerikai vallási okokból ódzkodik a vakcinától, ezt az indokot azonban Németországban ritkán emlegetik.

A légi úton terjedő betegség tünetei először a nátha, a láz, a köhögés, a kötőhártya-gyulladás, a szájüregi nyálkahártyán jelentkező úgynevezett Koplik-foltok, majd bőrkiütések. Miközben a legtöbben néhány héten belül felépülnek a kanyaróból, bizonyos esetekben halálhoz is vezethet a betegség.