Első ízben temettek el hajléktalant a Vatikánban

A holland Willy Hertelleert, aki évek óta a Szent Péter teret övező utcákban élt, a vatikáni német temetőben, a Camposanto Teutonicóban helyezték végső nyugalomra, ott, ahol több osztrák nemes is nyugszik.

Az Il Messaggero című olasz lap beszámolója szerint a 80 éves holland férfi nemrég halt meg egy Vatikánhoz közeli kórházban, ahova egy hideg éjjelen szállították be. Gyalogosok találtak rá összeroskadva egy sarokban.

A Vatikánban eleinte nem is tudták, hogy Willy meghalt egy kórházban. Amerigo Ciani püspök, aki jól ismerte a fedél nélküli idős embert, keresőakciót indított, miután hetek óta nem látta őt.

A Vatikánban való eltemetésére személyesen Ferenc pápa adott engedélyt, miután a püspök elmondta neki, nem tudják, hova temessék a hozzátartozók nélküli elhunytat.

Az egy hónappal ezelőtti gyászszertartást személyesen Ciani püspök vezette. "Willy a mennyből fogja segíteni mindazokat, akik önző társadalmunk peremén élnek" - mondta az egyházi vezető a hajléktalant búcsúztatva.
A német temető eredetileg azok számára létesült, akik nem tudtak hazatérni római zarándoklatukról, később nagy számban kezdtek ide temetkezni németek és német származású lelkészek, majd római előkelőségek is.

A Camposanto Teutonicóban jelenleg német eredetű vallási rendek tagjai, valamint a sírkertet fenntartó Erzbruderschaftnak, a német és flamand anyanyelvű római katolikusok egyesületének a tagjai temetkezhetnek.