Amerika tudja, hogy Észak-Korea tovább dolgozik atomprogramján

Az Egyesült Államokat "mély aggodalommal tölti el" az észak-koreai atomprogram - jelentette ki egy magas rangú amerikai tisztségviselő, miután szakértők nemrégiben arra figyelmeztettek, hogy Phenjan öt éven belül akár száz nukleáris robbanófejre is szert tehet.

Sung Kim, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja kedden közölte, Washingtont "mély aggodalommal tölti el", hogy az észak-koreaiak folytatják nukleáris képességeik fejlesztését. "Tudjuk, hogy továbbra is dolgoznak atomprogramjukon" - tette hozzá Kim.

A washingtoni Johns Hopkins Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének Korea-kutató intézete nemrégiben nyilvánosságra hozta friss jelentését, amely szerint Észak-Korea öt éven belül akár száz nukleáris robbanófejre is szert tehet. Joel Wit, a szervezet vezető elemzője arról számolt be helyi idő szerint kedden, hogy Phenjan jelenleg 10-16 atomrobbanófejjel rendelkezhet, ezek közül 6-8 plutónium-, 4-8 pedig urániumalapú.

A szakértő szerint Észak-Korea jelentősen csökkentette nukleáris fegyvereinek méreteit 2006-os első atomrobbantása óta, így valószínűleg egyaránt felszerelheti őket közepes hatótávolságú és interkontinentális ballisztikus rakétáira, amelyekkel Dél-Koreán és Japánon kívül akár az Egyesült Államok területét is elérheti.

Wit szerint Phenjan újabb kísérleti robbantások nélkül is számottevően bővítheti nukleáris arzenálját. "Ha nem is lesznek többé atomkísérletek, az sem jelenti majd, hogy Észak-Korea nem képvisel fenyegetést vagy problémát" - hangoztatta a szakember.

A bezárkózó kommunista ország, amely 2006 óta három kísérleti atomrobbantást is végrehajtott, 2013 februárjában, legutóbbi robbantása után döntött korábban bezárt nukleáris létesítményeinek újjáépítéséről és újbóli üzembe helyezéséről.