100 milliárd is lehet a kár a Buda-Cashnél

A jegybank felügyeleti biztosokat rendelt ki a brókerházhoz a tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt, működési engedély híján a cég a BÉT-en sem kereskedhet. A Buda-Cash Ménesi úti központjánál a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai intézkedtek hétfőn este.

A Buda-Cash független, magyar tulajdonú brókercég, honlapja szerint 1995 májusában alapították, és megalakulása óta tagja a Budapesti Értéktőzsdének. Budapesti központja mellett 11 városban van fiókja, és közel 200 munkatárssal rendelkezik. Ügyfelei magyar magánbefektetők, valamint kis- és középvállalkozások, amelyek számára teljes körű befektetési szolgáltatást nyújt. A nyilvános cégadatok szerint a cég legutolsó lezárt üzleti évében, 2013-ban 584 millió forint adózás utáni eredményt ért el az előző évi 105 millió forint után. A befektetési szolgáltatási tevékenységből származó bevételei 3,855 milliárd forintot értek el 2013-ban, a befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye pedig 2,785 milliárd forintot tett ki. A BÉT adatai szerint összforgalma alapján a Buda-Cash a 8. legnagyobb tőzsdei forgalmazó, a részvénypiacon pedig a 7. helyet érte el 2014-ben, 147,7 milliárd forintos részvénypiaci és 148,5 milliárd forintos azonnali piaci forgalommal. A származékos szekcióban az egyedi részvények határidős piacán a legnagyobb forgalmat bonyolította tavaly.

A jegybank azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden reggel az MTI-vel. Az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, ezért az MNB hétfőn az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett. A felügyeleti biztosok kedden átvették az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.

A közlemény szerint az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálata során a társaság tevékenységét érintően észlelt súlyos visszaélésekre utaló információkat. Az érdekeltek - elsősorban a befektetők - halaszthatatlan védelme érdekében a cég tevékenységi engedélyét ideiglenes intézkedésként azonnali hatállyal felfüggesztette. A jegybank rendelkezett arról, hogy az intézkedések hatálya alatt - a tényállás és a jogsértések teljes körű feltárása érdekében - az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig maradnak életben.

A 100 milliárdot is elérheti a kár

Erős a gyanú, hogy több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkant a jegybank a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten. A gyanú szerint a brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a 100 milliárd forintos nagyságrendet is - fejtette ki.

Windisch László közölte azt is, hogy a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható a Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál (ld. lejjebb) szintén korlátozó intézkedéseket rendelt el a jegybank, így a betétkifizetést egymillió forintban maximálták és felügyeleti biztosokat rendeltek ki. (A bankcsoport tagja még a DRB-n kívül a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. (ÉRB), a kaposvári székhelyű Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. (DDB), és a bicskei központtal működő Buda Regionális Bank Zrt. (BRB).) Elmondta, hogy a svájci frank árfolyamának januári hirtelen emelkedése nincs közvetlen összefüggésben a brókercégnél feltárt hiányosságokkal, bár az árfolyamváltozás mintegy 10 milliárd forint veszteséget okozott a cég ügyfeleinek.

Az ügyfelek kártalanításra számíthatnak

A vizsgált ügy azonban hosszabb időre terjed ki és nagyságrendileg nagyobb összeget érint. Az alelnök hangsúlyozta, hogy pontos információkról egyelőre nem tud beszámolni a nyomozás, illetve a folyamatban lévő felügyeleti vizsgálatra tekintettel. Az alelnök tájékoztatása szerint a Buda-Cash Brókerháznál mintegy 15-20 ezer, a DRB bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél lehet érintett, akik kártalanításra számíthatnak. Hozzátette, hogy az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa szerint a kártalanításra kötelezett szervezetek, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) és a Befektető-védelmi Alap (BEVA) eleget tudnak tenni ennek.

Felfüggesztés a BÉT-en is

Felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedési jogát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a részvény és a származékos szekcióban kedden - közölte a BÉT a honlapján. A közlemény szerint a BÉT néhány perccel a kereskedés indulása előtt kapott tájékoztatást a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) arról, hogy a jegybank felfüggesztette a Buda-Cash működési engedélyét. A jegybanki intézkedés következtében a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) is felfüggesztette a brókercég klíringjogát.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. épülete Budapesten, a XI. kerületi Ménesi úton 2015. február 24-én. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket, így a betétkifizetés 1 millió forintos korlátozását rendelte el. MTI Fotó: Sallmayer Gábor

A Buda-Cash Brókerház Zrt. épülete. MTI Fotó: Sallmayer Gábor



Hétfőn rendőrök jártak a székházban

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI kérdésére kedden megerősítette, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatást és lefoglalást hajtottak végre a Buda-Cash Brókerháznál hétfőn az esti órákban. További részletet - a nyomozás érdekeire tekintettel - a rendőrség nem közölt.

Amit a Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoportról tudni kell

Az első hazai regionális bankcsoport (DRB) korábbi ismertetése szerint a csoporthoz az egy bankon kívül tartozó három szövetkezeti hitelintézet 2013 decemberében kapta meg a felügyeleti engedélyt a kereskedelmi bankká való átalakulásra. A négy hitelintézet bankcsoportként működik, közös MNB-felügyelettel és egymást részben átfedő stratégiai vezetéssel. A csoport egyetlen olyan tagja, amely már korábban is bankként működött, a Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt. (DRB) már 2009-ben átalakult, jogelődje a Siklós és Vidéke Takarékszövetkezet volt. A székhelye Siklós, míg a központi operatív funkciók nagy része Pécsre került. A DRB a csoporton belül ernyőbanki funkciókat lát el, elsősorban a kártyaüzletágban és az MNB növekedési és hitelprogramjában.

A csoport legnagyobb egysége a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. (ÉRB), amely alapvetően öt takarékszövetkezet egyesüléséből jött létre: a kazincbarcikai székhelyű "TAKARÉK" Szövetkezeti Hitelintézet mellett a Tokaj és Vidéke, az Abasár és Vidéke, a Létavértes és Vidéke, valamint a Pocsaj és Vidéke Takarékszövetkezet egyesüléséből. A hitelintézet Észak-Magyarországon, Debrecenben és környékén, valamint Budapesten is rendelkezik fiókokkal. A székhely megváltozott, Kazincbarcika helyett Miskolc lett.

A legnagyobb fiókhálózattal (36 kirendeltség) a kaposvári székhelyű Dél-Dunántúli Takarék Bank (DDB) rendelkezik, amelynek jogelődje, a Dél-Dunántúli Takarékszövetkezet 2013-ban jött létre a Nagybajom és Vidéke, valamint a Drávamenti Takarékszövetkezet egyesüléséből. A fiókok Somogy megyét fedik le. A Buda Regionális Bank Zrt. (BRB) jogelődje, a Buda Takarék Szövetkezeti Hitelintézet három szervezet egyesüléséből jött létre: a Biatorbágy és Vidéke, a VÉRTES, valamint a Kisdunamenti Takarékszövetkezet.

A tavaly májusi közlemény szerint a regionális bankcsoportban a forint alapú hitelek mintegy 75 milliárd forintra rúgtak, míg a devizahitelezés a csoport egésze szempontjából nem képvisel jelentős súlyt. A hitel/betét arány valamivel 60 százalék felett volt, kissé meghaladva a szövetkezeti hitelintézeti szektorra jellemző átlagot, ám továbbra is jóval elmaradva a kereskedelmi banki szektortól. Így a csoport jelentős, 50 milliárd forint nagyságrendű szabad, likvid eszközállománnyal rendelkezett akkor.

A hitelezési tevékenység középpontjában a kis- és középvállalkozások, valamint a háztartások álltak, az összesített hitelállomány mintegy kétharmadát, illetve 25 százalékát képviselve. Az ügyfelek összesített száma 150-170 ezerre becsülték akkor. A négy tag összesített mérlegfőösszege a 2013 év végi adatok szerint meghaladta a 180 milliárd forintot (mintegy 600 millió eurót tett ki), a bankcsoport tavalyelőtt az összesített adatok alapján az adózás után 118 millió forint veszteséggel zárt.

A Befektető-védelmi Alap 20 ezer euróig kártalanítja a befektetési szolgáltatók ügyfeleit 

A Befektető-védelmi Alap (Beva) 20 ezer euróig, azaz nagyjából 6 millió forintig kártalanítja a fizetésképtelenné vált befektetési szolgáltatók ügyfeleit, erre azonban csak az érintett cég felszámolásának megkezdése után kerülhet sor - tájékoztatta a Beva ügyvezető igazgatója az MTI-t kedden.

Farkas Péter hozzátette, hogy a Buda-Cash Brókerház esetében egyelőre nincs közvetlen teendője az alapnak, de természetesen tájékozódnak az ügy fejleményeiről.

A Beva a tőkepiacon működő garanciaalap, amely kifejezetten a befektetésekre, a befektetési szolgáltatási tevékenységre nyújt védelmet. Tagjai a befektetési vállalkozások és befektetési szolgáltatási tevékenységet végző hitelintézetek, valamint a portfóliókezelést végző befektetési-alapkezelők.

A Beva az ügyfeleknek a tagoknál letétként kezelt pénzét és értékpapír-állományát biztosítja, míg az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a banki betétekért áll helyt. Az OBA ügyfelenként 100 ezer euróig, mintegy 30 millió forintig kártalanít, míg a Bevánál 20 ezer euró, 6 millió forint a felső határ.

Farkas Péter kifejtette, hogy a Bevának akkor kell a befektetési szolgáltató helyett helyt állnia, ha az nem képes "darabra" elszámolni az ügyfél számláján letétként kezelt értékpapírokkal, illetve pénzzel. Hozzátette, hogy ezek a letétek csak bűncselekménnyel, lopással, sikkasztással tűnhetnek el, ezért a Beva közreműködése majdnem minden esetben valamilyen bűncselekmény esetében válik szükségessé.

Beszámolt arról, hogy a Bevának jelenleg 12 milliárd forint vagyona van. Ha ez nem lenne elegendő egy esetleges kártalanításhoz, akkor rendkívüli befizetést rendelhet el a tagok számára, ami mintegy 1,2 milliárd forint plusz, egyéves tagdíjat jelenthet. Másik lehetőség a piaci hitelfelvétel állami kezességvállalás mellett. Hozzátette, hogy ilyenre volt már példa 2001-ben, amikor 2,8 milliárd forint hitelt vett fel a Beva.

A Buda-Cashnél feltételezett 100 milliárd forintos nagyságrendű hiánnyal kapcsolatban az ügyvezető igazgató annyit mondott, hogy az ügyben a brókercég mellett négy pénzintézet is érintett, és egyelőre nem tudni, hogy az esetleges kártalanításból mennyi eshet a Bevára és mennyi az OBA-ra.

A Bevának utoljára 2010-ben kellett egy kisebb befektetési alapkezelő cég ügyfeleit kártalanítania, akkor 30 millió forintot meghaladó összeget kellett kifizetnie mintegy száz befektetőnek. Ezt megelőzően, 1998 és 2002 között több ügye is volt a Befektető-védelmi Alapnak, abban az időszakban 13 ügyben mintegy 4,5 milliárd forint kártalanítást fizetett ki több mint 10 ezer ügyfélnek - mondta el Farkas Péter.

A működési engedély felfüggesztése érinti az EHEP Nyrt.-t és a Norbi Update Nyrt.-t

Az Első Hazai Energia-portfolió (EHEP) Nyrt. értékpapírjainak és pénzeszközeinek túlnyomó részét a Buda-Cash Zrt.-nél tartja, ezekhez jelenleg nem fér hozzá - tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden. A Norbi Update Lowcarb Nyrt. azt közölte, hogy a szakjogászok szerint a részvényeik biztonságban vannak.

Az EHEP tájékoztatójában emlékeztetett, hogy kedden a jegybank azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki. Az intézkedések hatálya alatt az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig maradnak életben.

Az EHEP Nyrt. értékpapírjainak és pénzeszközeinek túlnyomó részét a Buda-Cash Zrt.-nél tartja, ezekhez jelenleg a felügyeleti döntés miatt nem fér hozzá - közölték.

A társaság felidézte azt is, hogy a jegybank felügyeleti biztosokat rendelt ki a DRB bankcsoport tagjaihoz, és korlátozásokat léptetett életbe valamennyi intézménynél. Az ideiglenes intézkedések a hitelintézetek jegybanki vizsgálatának lezárásáig maradnak érvényben.

Az érintett pénzintézetek közül a DRB Bank Zrt.-nél az EHEP bankszámlával és lekötött betéttel rendelkezik, az ÉRB Bank Zrt. részére pedig 200 millió forint értékben alárendelt kölcsöntőkét nyújtott egy évvel ezelőtt - tájékoztatott a társaság. Közölték: ha további információ áll rendelkezésükre, arról tájékoztatják a részvényeseket.

A Norbi Update Lowcarb Nyrt. a Buda-Cash Brókerházzal kapcsolatos hírek kapcsán azt közölte: a részvényesek biztonságát érintő kérdésekről szakjogászok véleményét kérték. Egybehangzó álláspontjuk az, hogy a társaság részvényei biztonságban vannak, és a vizsgálat lezártát követően azokat a tulajdonosok akár más értékpapír-kezelőhöz átvihetik - olvasható a tájékoztatásban.

A cég életében nincs olyan fejlemény, ami az értékét negatívan befolyásolná - hangsúlyozták.