Magyar felhőfejlesztés gyorsíthatja a könyvelést

A könyvelők munkáját 30 százalékkal is gyorsíthatja a magyar SDS Zrt. által kidolgozott felhőalapú dokumentum-közműrendszer, amely a könyvelő programjába továbbítja a számla képét és adatait, és visszakereshető módon tárolja is őket - közölte a fejlesztő vállalat hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a számlák utaztatása és az adatok manuális rögzítése helyett a könyvelőprogramba beépített sdsys (Smart Document System) csatolófelület alkalmazásával az adott cég csupán beszkenneli a beérkező vagy kiállított számlát, ami azonnal megjelenik a könyvelő programjában, kikerülve az adminisztrációs hibákat és gyorsítva a folyamatot.

Mivel a számlák folyamatosan - nem pedig a cégek által havi elkönyvelésben - jelennek meg, nem halmozódnak és kallódnak az iratok a könyvelőirodában. A fejlesztés azokkal a könyvelőprogramokkal is működik, amelyek önmagukban nem rendelkeznek dokumentumkezelő vagy grafikus felülettel, a könyvelőknek semmilyen új technikát nem kell elsajátítaniuk - írták.

A tavaly év végén alapított vállalat becslése szerint mintegy két éven belül a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) szektorának fele az új megoldást használja, az ehhez szükséges csatolófelület pedig egyfajta "dokumentumközműként" minden könyvelőprogramba bekerül majd.

Az ebből származó bevétel, figyelembe véve a csaknem egymillió hazai kkv-t, már a harmadik üzleti évben elérheti az egymilliárd forintos összeget - mondták a cégnél az MTI érdeklődésére.