Kijevi nagyérsek: Ukrajna orosz invázió áldozata

Az ukrajnai görög-katolikus egyház vezetője vatikáni sajtótájékoztatóján beszélt erről. Azt mondta, Krím orosz csatlakoztatása után megszállták országuk területét: ez hadüzenet nélküli, váratlan támadás volt.

Ukrajnában nem polgárháború zajlik, Ukrajna az orosz megszállás áldozata - jelentette ki Szvjatoszlav Sevcsuk kijev-halicsi nagyérsek, az ukrajnai görög-katolikus egyház vezetője a Vatikánban hétfőn sajtótájékoztatóján.

A nagyérsek úgy fogalmazott, hogy "egyetlen szóval lehet csak leírni azt, ami jelenleg Ukrajnában zajlik: háború van". Hozzátette, hogy a felek többféleképpen értelmezik az ukrán konfliktust, "de amit mi élünk meg az idegen invázió, amelyet kívülről kényszerítenek ránk, nem pedig polgárháború (...) A Krím orosz csatlakoztatása után megszállták országunk területét: ez hadüzenet nélküli, váratlan támadás".

Az ukrán görög-katolikus egyház vezetője azt követően beszélt újságírókkal, hogy Ferenc pápa az utóbbi napokban fogadta az ukrán püspöki kar tagjait a Vatikánban. Szvjatoszlav Sevcsuk érsek elmondta, Ferenc pápa arra kérte az ukrán püspököket, hogy őszintén számoljanak be arról, mi történik Ukrajnában. "Az igazságot akarta hallani, és az igazság az, hogy Ukrajna idegen megszállás áldozata" - hangoztatta a kijevi érsek.

Hangsúlyozta, hogy az ENSZ adatai szerint Ukrajnában egymillióra emelkedett az otthonukat elveszítő és menekülni kényszerülő emberek száma, de a valóságban a háború miatt nincstelenné vált ukránok száma ennek eléri a kétszeresét is. Az érsek kijelentette, hogy a február 12-i minszki megállapodás nem vezetett tűzszünethez.

Szvjatoszlav Sevcsuk nem zárta ki, hogy Ferenc pápa kezdeményezést tesz az ukrán válság megoldása érdekében. Az érsek úgy fogalmazott, nagy segítség lenne, ha Ferenc pápa levelet írna az ukrán és az orosz elnöknek.