Szik Mátyás másodszor lett Magyarország sommelier bajnoka

Szik Mátyás másodszor nyerte el a Magyarország Sommelier Bajnoka címet a vasárnap Budapesten megtartott Magyar Sommelier Bajnokságon.

A Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) évente rendszeresen biztosít szakmai megmérettetési lehetőséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak. A bajnokság célja ezúttal is a magas szintű, nemzetközi szabályoknak megfelelő versenyzési lehetőség megteremtése volt a magyarországi sommelier szakmában dolgozóknak - tájékoztatta az MTI-t vasárnap a Masosz.

A bajnokságot ebben az évben is a Kávébár Bazár keretein belül rendezték meg a Hotel Corinthia Rendezvényközpontban, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnökségével. A döntőn személyesen is megjelent Gál Péter helyettes államtitkár mint a zsűri tiszteletbeli elnöke - közölte a Masosz.

A verseny a zártkörű középdöntővel kezdődött, a résztvevők tesztlap kitöltésével szőlészeti és borászati tudásukról adtak számot, valamint a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra vonatkozó kérdésekre feleltek. Mindezek mellett párlatokat és borokat kellett írásban jellemezniük, majd egy bort dekantáltak és mutattak be szóban egy választott idegen nyelven.

Az elméleti és gyakorlati feladatok alapján a legjobb eredményt elért három versenyző jutott a 15 órakor kezdődött döntőbe.

A döntő előtti szünetben adták át öt kategóriában a 2014-ben alapított Par Excellence a magyar borkultúráért díjat: idén Alkonyi László a szakíró, Bándoli Attila (Gundel étterem) a vendéglátás, Heimann Zoltán szekszárdi borász a termelő, Káli Ildikó az oktató, Szalay Péter (IFDT) pedig a kereskedő kategóriában vehették át a plakettet.

A nyilvános döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó és a közönség előtt mérték össze tudásukat. Felkészültségükről a pezsgő felszolgálásától a hibás borlap javításán és az italajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot, ezután borokat és különböző párlatokat jellemeztek, majd a versenyt közös meglepetés feladat zárta, melynek során fűszereket kellett felismerniük a versenyzőknek illatuk alapján.

A szakmai zsűri munkájában részt vett Nagy Judit, Csizmazia László, Gianni Annoni és Niklai Ákos, a zsűri elnöke Fabók Mihály Örökös Magyar Sommelier bajnok volt.

Az első helyezést és egyben a Magyarország Sommelier Bajnoka 2015. címet Szik Mátyás, a Prime steak and wine sommelier-je nyerte el, a második helyen Vagra Norbert (Onyx), míg harmadikként Angerman László (Innio) végzett.