Nyugdíj: itt nézze meg, hogy ne érje meglepetés

Nem érheti meglepetés a nyugdíjak megállapításakor azokat, akik már előre tájékozódnak az úgynevezett egyéni nyugdíjszámlán keresztül. Az ügyfélkaput nem csak a nyugdíj előtt állóknak, hanem a még javában aktív dolgozóknak is érdemes igénybe venni, mondják a szakemberek.

Nyugdíjbefizetéseit ellenőrizte a Híradónak nyilatkozó Róna Gergely a kormányzati portál ügyfélkapuján keresztül. Azt mondja, vállalkozóként nagy segítség számára, hogy befizetett járulékait folyamatosan nyomon tudja követni. "Igaz, jó pár évem van a nyugdíjig, de látom azt, hogy miként áll a nyugdíjegyenlegem, vagy mennyit fizettem be, hol tartok, és az egészet egy nagyon jó, közvetlen, gyors felületnek tartom" – közölte a férfi.

A rendszer segítségével a munkavállalók is ellenőrizhetik, hogy munkaadójuk befizette-e utánuk a járulékot, de nem csak nekik, hanem a nyugdíj előtt állóknak is célszerű tájékozódni. "Tisztában lehetnek azzal, hogy a munkaadójuk fizet-e utánuk járulékokat, illetve pályakezdő idejükről minden adatot tud-e az ONYF. Van idejük felkészülni erre a helyzetre, tudnak reklamálni, idejében meg tudják azokat a jogorvoslati lehetőségeket lépni, amelyeket akkor már késő lehet, amikor nyugdíjba mennek" – nyilatkozta Németh György nyugdíjszakértő.

A nemzetgazdasági miniszter az Inforádióban azt mondta: a rendszert már több mint 30 ezren vették igénybe, és arra bíztatott, hogy minél többen, még időben tájékozódjanak nyugdíjuk alakulásáról.

Továbbra is az a célunk, hogy az egyéni számlás rendszerek arra legyenek majd képesek, hogy eligazítást adjanak mindenki számára annak érdekében, hogy amikor valaki a nyugdíjas éveire készül, tudja, mire számíthat – mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter.

A társadalombiztosítási egyéni számla a www.magyarorszag.hu honlapon, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján tekinthető meg.