Liberálisok: súlyos hiba volt a Putyin-találkozó

A Magyar Liberális Párt szerint súlyos hiba volt Orbán Viktor részéről a Putyin-találkozó, majd a lengyel látogatás Varsóban, a miniszterelnöknek sikerült az országot az unió és a NATO megbízhatatlan szövetségesévé tenni.

Fodor Gábor, a párt elnöke, független országgyűlési képviselő szombati sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: rendkívül nehéz külpolitikai helyzetet fog teremteni ez a két találkozó. Hozzátette: Orbán Viktor évekkel ezelőtt a mostani álláspontjához képest más véleményen volt.

A Putyin-találkozóról azt mondta, megbocsáthatatlan hiba volt az Ukrajnában zajló eseményekről nem beszélni, mivel az Egyesült Államok és az Európai Unió is elítéli az oroszok lépéseit. A magyar miniszterelnök nem állt ki Ukrajna területi integritása mellett és nem határolódott el az agressziótól, ehelyett az Oroszországot érintő nyugati szankciókat ítélte el.

A lengyelországi találkozó ezek után azt mutatta, hogy a magyar külpolitika képtelen kezelni a helyzetet, és nem tudta felmérni a magyar-lengyel kapcsolat minőségét - fejtette ki a liberális politikus. Fodor Gábor szerint Orbán Viktort és rajta keresztül Magyarországot is megalázták, amikor világossá vált, hogy rendreutasították és Jaroslaw Kaczynski (az ellenzéki Jog és Igazságosság pártelnöke) nem fogadta őt.

Fodor Gábor elmondása szerint találkozót kezdeményez az ukrán ideiglenes ügyvivővel és a lengyel nagykövettel, hogy megmutassa nekik, vannak az Orbán Viktorétól eltérő álláspontok is Magyarországon.