Ez világraszóló siker lehetne Budapestnek

A főpolgármester ugyanakkor az esélyeinkkel kapcsolatban óvatosan optimista.

Budapest fel tud készülni 2024-re a nyári olimpiai játékok megrendezésére - ezt mondta a Híradónak Tarlós István. A főpolgármester ugyanakkor az esélyeinkkel kapcsolatban óvatosan optimista. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság decemberben elfogadott reformprogramja viszont éppen a kisebb városoknak kedvez: az úgynevezett Agenda 2020 ugyanis hadat üzent a méregdrága olimpiáknak.

A Dagály Strand a jövő év második felére megújul: egy hatalmas úszókomplexumot húznak fel a helyén, ami 2017-ben a junior úszó, 2021-ben pedig már a felnőtt vizes vb-nek ad majd otthont. Ez a világ harmadik legrangosabb nemzetközi sporteseménye.

A legnívósabbnak a nyári olimpia számít. 2016-ban Rio de Janeiro, 2020-ban pedig Tokyo rendezheti a játékokat. Február elején pedig arról döntött a Magyar Olimpiai Bizottság Kongresszusa, hogy készüljenek megvalósíthatósági tanulmányok arról, képes lenne-e 2024-ben Budapest szervezni a nyári játékokat. Ha a MOB, a főváros és a kormány is úgy dönt, hogy Budapest pályázzon, azt szeptember 15-éig kell jelezni a nemzetközi szervezetnél. A győztes indulót 2017-ben Limában hirdetik majd ki. Ettől kezdve hét éve lesz a nyertes városnak felkészülni a játékokra, amelyek lebonyolítása 2 milliárd dollárba - mai árfolyamon számolva - nagyjából 540 milliárd forintba kerül.

Kamatostól megtérülne ez a pénz - ezt mondta a Híradónak a Magyar Olimpiai Bizottság kommunikációs igazgatója. Az összeg nagyjából kétharmadát szinte rögtön a rendező város rendelkezésére bocsájtja a NOB, a fennmaradó rész pedig saját bevételekből fedezhető. A játékok megszervezésén túl az infrastruktúra-fejlesztésre is kell költeni, de Siklós Erik emlékeztetett: egy olimpiának óriási munkahelyteremtő képessége is van. "Olyan beruházások jöhetnek ide, olyan támogatók jöhetnek ide egy Olimpia kapcsán, olyan nagy multi cégek, hiszen ez egy multisport-esemény, az egész világ odafigyel rá, és mindenképp hozzájárulhat az emberek életszínvonalának az emelkedéséhez" – mondta Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója.

Világraszóló sikernek tartaná a főpolgármester, ha Budapest nyerné a rendezés jogát. "Ami megépül, megvalósul főleg infrastruktúrában, az itt marad, arról nem beszélve, hogy Magyarország számára nagy nemzetközi siker, és a magyar emberek számára örök életre szóló élmény, ha itt olimpiát rendeznek" – mondta Tarlós István főpolgármester.

Budapest esélyeit növeli a NOB decemberben elfogadott reformprogramja is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság - látva az elmúlt évtizedekben elszabaduló költségeket - úgy döntött, hogy véget vet a luxusolimpiáknak. Ezzel a kisebb városok előtt is megnyílt a rendezés lehetősége. A költségek csak kisebb hányada menne el a játékokra. A pénz nagyobb részét infrastruktúra-fejlesztésre fordíthatná Budapest. Az Olimpia heteiben a magyar főváros a világ turisztikai központjává válhatna, és tanulmányok szerint még hosszú éveken át profitálhatna is ebből.