A bevándorlásról tárgyal a parlament

Az Országgyűlés ma négyórás vitát tarthat a Magyarországra irányuló bevándorlásról. A parlament szokatlan munkarenddel zajló háromnapos ülése hétfőn folytatódik és a korábbi tervekkel ellentétben nem pénteken, hanem csütörtökön ér véget, amikor a képviselők az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) hatásairól tárgyalhatnak.

A Ház ülése reggel 9 órakor kezdődik, a napirend előtti felszólalásokat követően két törvénymódosítást is elfogadhatnak. Ezek egyike Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert hatalmazhatja fel, hogy rendeletben módosítsa az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) szabályait, míg a másik döntés a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseivel függ össze, és az egyoldalú kamat-, költség-, illetve díjemeléssel szembeni fellépés részletszabályait tartalmazza.

A szavazásokat követően az interpellációk hangozhatnak el, majd a Fidesz kezdeményezésére Magyarországnak nincs szüksége megélhetési bevándorlókra címmel kezdődik várhatóan négyórás vita. A kormánypárt ezt azért tartja szükségesnek, mert két év alatt hússzorosára nőtt Magyarországon a politikai menedékjogot kérők száma, akiknek nagy része nem politikai üldözöttként, hanem megélhetési céllal érkezett.

Ugyancsak pénteken tárgyalhatják a köznevelést, valamint a felsőoktatást érintő legfrissebb törvénymódosításokat, valamint napirendre vehetik a földgázellátásról és a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításáról szóló változtatási javaslatokat is.