Megnyílt az internetes titkok feketepiaca

Sohasem hallott még a Darkleaksről? Akkor hamarosan fog. Mert megnyílt a mocskos titkok, piszkos információk szoftveresen biztosított piaca.

Pszt, szeretne tudni egy titkot? Akkor előbb adjon egy kis pénzt – akár ez lehetne a szlogen. Néhány mondatban elmondható az új portál lényege: lehetővé teszi dokumentumok adásvételét úgy, hogy az eladó és a vevő egyaránt titokban maradjon.

A Darkleaks összehozza a kiszivárogtató – aki lehet szabadságharcos, számítógépes bűnöző, paparazzo, széles a pálya, sokan elférnek rajta – meg a bármilyen célra – nyilvánosságra hozatal, zsarolás, adatszerzés stb. – vásárlók becses személyét. Az eladó feltölti a dokumentumait, amelyek egy része időzített időpontban hozzáférhetővé válik; s ha a minta (előzetes) alapján elég értékesnek bizonyul, a vásárló, jóformán lenyomozhatatlan módon, Bitcoinban fizet érte. A szolgáltatás online letölthető, ingyenes szoftvercsomagként, nyílt forráskódját is közzétették.

Darkleaks_900-494

Képek a Darkleaks-bemutató oldaláról.

Darkleaks_2

Bizonyára Edward Snowdennel kezdődött az egész. Morálisan szétesett néhány régi gát: ki a szennyesebb? Aki eltitkol, vagy aki az adatok birtokosának beleegyezése nélkül közzétesz? Az internet tehát megszülte az új generációs közérdekű bejelentő típusát, aki hírességek privát fotóinak terjesztésétől a biztonsági lyukaktól tátongó szoftvereken át a kormányok züllött tevékenységének dokumentálásával bezárólag mindent közszemlére bocsát. Megfelelő összegért.

A portál bemutatkozó oldala így zárul: „Gyere, csatlakozz a forradalomhoz, és visszaszerezzük a szabadságot.” Már csak az a kérdés, minek a szabadságáról van szó.