London és Madrid is ellenzi a fegyverszállítást Ukrajnának

Washington már korábban kijelentette, hogy amennyiben nem lesz diplomáciai megoldás a konfliktusra, úgy megkezdi a fegyverszállítást az ukránok felé.

"Nem gondoljuk, hogy ebben a szakaszban hasznos lenne katonai támogatást nyújtani az ukrán fegyveres erőknek" - szögezte le Philip Hammond a spanyol kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján Madridban. José Manuel García-Margallo hozzátette, hogy "őszinte és nyitott" párbeszédre lenne szükség a szembenálló felek között, és arra szólította fel Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben Ukrajna területi egységét.

A brit diplomácia vezetője közölte, hogy nem létezik olyan katonai megoldás, amely elfogadható lenne, fenntartják azonban a jogot, hogy változtassanak mostani álláspontjukon. "Világos, hogy nem hagyhatjuk összeomlani az ukrán hadsereget, még ha ettől pillanatnyilag távol is állunk" - hangsúlyozta Hammond, hozzátéve, hogy a katonai eszközök szállítására vonatkozó döntés nem a NATO vagy az Európai Unió, hanem az egyes államok hatáskörébe tartozik.

Barack Obama amerikai elnök az előző héten kijelentette, hogy az amerikai fegyverszállítás Ukrajnának lehetséges lépés abban az esetben, ha kudarcot vallanának a válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítések. Az ENSZ adatai szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább ötezer ember életét vesztette az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, nagyjából tízezren pedig megsebesültek.