Szíriába induló boszniai férfiakat fogtak el

Szíriában bizonyítottan több tucat, a nem hivatalos becslések szerint pedig mintegy 200 bosznia-hercegovinai harcol dzsihadistaként, húszan veszthették életüket közülük a harctéren.

A hat személyt a Damaszkusz fedőnevű akció keretében fogták el. A hatóságok tájékoztatása szerint az iszlám szélsőséges ágához tartozó férfiak Szíriában az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakoztak volna. A gyanú szerint emellett terrorista akciókat pénzeltek, terrorista csoportokat szerveztek, valamint külföldi harcokban való részvételre buzdítottak és toboroztak embereket.

A 3,8 milliós Bosznia-Hercegovinában a lakosság mintegy 40 százaléka muzulmán vallású, de nem tartozik annak szélsőséges ágához. A szíriai összecsapásokban azonban bizonyítottan több tucat, a nem hivatalos becslések szerint mintegy 200 bosznia-hercegovinai harcol a szélsőséges iszlám szervezetek soraiban. A hatóságok információi szerint húszan vesztették életüket a szíriai harctéren.

A balkáni ország tavaly fogadta el a külföldi összecsapásokban való részvételről szóló törvényt. Eszerint a külföldi hadszíntéren harcoló boszniai zsoldosokat tíz évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják. A zsoldosok mellett öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetők azok, akik katonai vagy félkatonai alakulatokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket. Továbbá négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan vagy a médián keresztül a külföldi harcokban való részvételt népszerűsítik.

A vahabita mozgalom egyik boszniai vezetőjét, a Bilal néven ismertté vált Husein Bosnicot több társával együtt szeptemberben vette őrizetbe a rendőrség, a gyanú szerint a férfi terrorista csoportot szervezett, finanszírozott és népszerűsített, valamint szíriai és iraki harcokra toborzott embereket. A boszniai vahabita mozgalom vezetőjének pere a múlt héten kezdődött.