Magyarok fejlesztettek virtuális zenestúdiót

Virtuális zenestúdiót, koncert- és próbatermet fejlesztett a Profitrade 90 Kft. informatikai cég és a BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. konzorciuma; a projektre 320 millió forintot fordítottak, amelynek csaknem 80 százaléka uniós támogatás volt - közölte a vállalat az MTI-vel.

A projekt célja egy innovatív infokommunikációs kutatás-fejlesztésre épülő online zenei szolgáltatás kialakítása volt.

A társaság tervei szerint legkorábban 2015 második felétől elérhető a play2gether web alapú szolgáltatás, amelyhez a felhasználóknak csupán web böngészőre (jelen pillanatban csak a Google Chrome böngészőt támogatja a prototípus) és szélessávú internet kapcsolatra lesz szükségük, mivel az alapszolgáltatás ingyenes - válaszolták az MTI kérdésére.

Hozzátették: bizonyos tartalmakat vagy egyszeri fizetési eljárással vagy előfizetési konstrukcióban lehet majd elérni, a későbbiekben várhatóan megjelenő profittöbbletet egyrészt a play2gether termék, valamint egyéb fejlesztésekre kívánja fordítani a vállalat.

A virtuális stúdió a zenéléshez - tanuláshoz és gyakorláshoz egyaránt - megfelelő eszközparkot biztosít. A virtuális próbateremben amatőr zenekarok vagy zenészek adott időben és helyen, megfelelően felszerelt és kedvező áron megszerezhető próbatermet használhatnak, akár hosszabb időtávra is.

A virtuális koncertteremben az együttesek és egyéni felhasználók nagyobb közönség számára adhatnak elő. Az élőben játszott zenét az interneten keresztül is lejátszható formátumba lehet konvertálni, így akár a közösségi oldalakon megosztva is terjeszthető.

A Profitrade 90 Kft. számítástechnikai vállalat 1990 óta van a piacon, átlagosan 30-35 alkalmazottat foglalkoztat, 2013-ban 105,6 millió forint árbevétel mellett mintegy 13 millió forint adózott eredményt ért el. A cég az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt években a kutatás-fejlesztéseké volt a főszerep, amelyek döntően idén zárulnak, így számításaik szerint részben akár már az idei évről készült mérlegben, de az ezt követő évek beszámolóiban már egyértelműen megjelennek az elmúlt években eszközölt beruházások pénzügyi eredményei.