Brit és magyar biotechnológiai vállalatoknak szerveztek konferenciát Budapesten

A biotechnológiai ágazaton belüli együttműködési lehetőségekkel ismerkedhettek brit és magyar vállalatok a Brit Nagykövetség és a Magyar Biotechnológiai Szövetség közös rendezvényén kedden Budapesten, az eseményen 60 magyar és 22 brit cég 110 képviselője vett részt.

A biotechnológiai szövetség tájékoztatása szerint az Egyesült Királyság és Magyarország közötti biotechnológiai együttműködés az elmúlt években jelentősen bővült, jelenleg közel 20 vállalat működik együtt. Magyarország az innováció területén elért kutatási eredményeknek és az itt dolgozó világszerte elismert szakembereknek köszönhetően jelentős vonzerővel bír a brit biotechnológiai vállalatok számára, melyek nemzetközi üzleti partnereket keresnek a régióban.

A kelet-közép-európai régió piacain, így Magyarországon is jelentős igény mutatkozik az élettudományi és biotechnológiai fejlesztések iránt, melyek több mint 110 millió fogyasztó egészségéhez és életszínvonalának javulásához járulnak hozzá. A régió előnyös adottságainak és dinamikus fejlődésének köszönhetően 2020-ig többek között a gyógyszerészettel, klinikai kutatással és biotechnológiával foglalkozó brit vállalatok megkétszerezhetik a régióba irányuló exporttevékenységüket.

Az Egyesült Királyságban mintegy 5000 vállalat működik az élettudományok területén, 176 ezer munkavállalót foglalkoztatnak és több mint 70 milliárd euró éves bevételt érnek el.

Magyarországon az elmúlt 15 év során több mint 70 biotechnológiával foglalkozó vállalat jött létre, legtöbbjüket az elmúlt öt évben alapították. Elsősorban a nanotechnológia, a molekuláris kémia és a biotechnológiai szolgáltatások területén ér el Magyarország jelentős nemzetközi eredményeket a Magyar Biotechnológiai Szövetség közleménye szerint.

Az elkövetkező években a kutatás-fejlesztés és az innováció lehet a gazdasági növekedés motorja Közép-Európában, amihez mintegy 150 milliárd eurónyi uniós forrás is rendelkezésre áll majd a következő hat év folyamán - emelik ki a közleményben.