Az NVB nem hitelesítette Gaskó István és Demján Sándor népszavazási kérdését a vasárnapi pihenőnapról

Megtagadta a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalmának megszüntetését célzó, Gaskó István és Demján Sándor által benyújtott népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület az elutasító határozatot egyhangúlag hozta.

Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke és Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke január 20-án három kérdés aláírásgyűjtő ívét nyújtotta be. A három kérdés a következő volt: "Egyetért-e azzal, hogy a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalma megszüntetésre kerüljön?", "Egyetért-e Ön azzal, hogy ne korlátozzák a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitva tartását?" és "Támogatja-e Ön a bolti kiskereskedelmi egységek korlátozás nélküli vasárnapi nyitva tarthatóságát?".

A népszavazási kezdeményezést azonban Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke január 23-án elutasította, arra hivatkozva, hogy a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig. Márpedig Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke január 7-én már benyújtott egy kérdést ("Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?" ) a boltok vasárnapi zárva tartásával kapcsolatban.

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke és a VOSZ elnöke az elutasítást követően január 28-án ismételten benyújtotta a háromból azt a népszavazási kérdést, hogy "Egyetért-e azzal, hogy a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalma megszüntetésre kerüljön?".

Az ismételten benyújtott kérdések esetében az NVI elnökének nincs lehetősége arra, hogy vizsgálja, nyújtottak-e be azonos tárgyú kérdést, az ív hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság napirendjére kellett tűzni.

Az NVB csütörtökön tárgyalta a Liga Szakszervezetek elnökének és a VOSZ elnökének népszavazási kérdését, és megtagadta annak a hitelesítését, lényegében ugyanarra hivatkozva, mint az NVI elnöke tette, vagyis, hogy az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és abban még nem született jogerős döntés.