Jobbik: a közmunkaprogram nem alkalmas a munkába való visszavezetésre

A közmunkaprogram nem adja meg a benne részt vevőknek az emberi méltóságot, helyette közösségi munka bevezetését kezdeményezi a Jobbik - közölte az ellenzéki párt országgyűlési képviselőjelöltje szerdai veszprémi sajtótájékoztatóján.

A február 22-i időközi választáson induló Varga-Damm Andrea javaslatukról azt mondta, hogy az eddig közmunkaprogramra szánt pénzt egyes cégek kapnák meg, amelyek így több munkavállalót alkalmazhatnának, akik a munkahelyi közösség segítségével ismét dolgozhatnának. Jelenleg a közmunkaprogram révén alkalmazottak "emberi méltósága sérül", nem eléggé motiváltak és sokszor az adott munkavégzéshez szükséges képességeknek is híján vannak - tette hozzá.

A képviselőjelölt azt hangsúlyozta, hogy bár Veszprém térségében a statisztikák szerint az országos átlaghoz képest alacsonyabb a munkanélküliségi ráta, ez azonban a nem regisztrált álláskeresők jelenléte miatt lehetséges, hiszen a térségben tapasztalható foglalkoztatási arány 53 százalékos, amely megfelel az országos átlagnak. Hozzátette: a munkavállalók 60 százalékát a mikrovállalkozások foglalkoztatják, ami sérülékenységet rejt magában.

Varga-Damm Andrea kifejtette, hogy a cégek jelentős része a magas adó- és járulékterhek miatt kevesebb munkatársat alkalmaz, mint az indokolt lenne. Véleménye szerint a kormányzat azzal tudná serkenteni a munkaerőpiacot, ha finanszírozná az új alkalmazottak foglalkoztatásával járó költségeket egy meghatározott ideig.

Kitért arra is, hogy "az elmúlt napok kormányzati politikai viharai" is azt mutatják, hogy új politikai erőnek kell bizalmat adni és a jelenlegi helyzetben "a Jobbik az egyetlen párt, amely képes a kétharmad lebontására".

Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke elmondta, a Jobbik célja, hogy a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 év munkaviszony után. Ennek érdekében aláírásgyűjtést kezdeményeznek február végén - fűzte hozzá.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.