Megnézheti a neten, hol van legközelebb friss krumpli

Uniós támogatással készült el egy honlap és mobil-alkalmazás, amelynek segítségével egymásra találhatnak a helyi termelők és a közelükben élő vevők.

A www.30km.hu szolgáltatás civil szerveződésből indult, s európai uniós támogatással valósult meg, azóta pedig non-profit alapon működik. Nyár végi indulása óta már több mint négyezer-négyszázan regisztráltak a www.30km.hu szolgáltatására. A honlap vagy a mobil alkalmazás segítségével bárki megnézheti, hogy közvetlen környezetében milyen zöldséget, gyümölcsöt termelnek, vagy épp milyen kézműves termékeket állítanak elő, majd akár egy gombnyomással felveheti a gazdával a kapcsolatot. A fejlesztés eredményeként több helyi termelőnél megnövekedett a vásárlók száma.
Kossuth Rádió, Napközben

Linczenbold Máté termelő arról is beszélt a Kossuth Rádió Napközben című műsorában, hogy a honlap segítségével nem csak a terméküket tudják eljuttatni a fogyasztókhoz, hanem a munkáját is megmutathatják.

Vörös Levente, a www.30km.hu alapító tagja a műsorban elmondta: kezdeményezésük célja az volt, hogy a vevők könnyen és gyorsan, versenyképes áron, helyben vásárolhassák meg a friss, hazai élelmiszereket, ugyanakkor a kis- és helyi termelők is megtalálják a felvevőpiacukat, ne kelljen áruikat több száz kilométerre utaztatniuk a fogyasztóig. Hozzátette: a szolgáltatás termelőként és vásárlóként is regisztrációval érhető el.

Vörös Levente azt mondta: a logisztikán, a szállításon is dolgoznak, és abban bíznak, hogy idén ebbe az irányba is tovább tudnak lépni.