Balog: Cél az erős tanítói rend

Az emberi erőforrások minisztere szerint a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj a jövő pedagógustársadalmának egyik alapja.

Balog Zoltán az idei ösztöndíjak ünnepélyes átadásán hétfőn a fővárosban azt mondta: azt szeretnék, hogy akik tanárnak jelentkeznek, azok jobb tanárok legyenek és tényleg tanítsanak. Azért hozták létre az ösztöndíjat, hogy megerősítsék a pedagógusok hivatásának megbecsülését, a nélkülözhetetlen tudást és tudni akarást, amivel csak a pedagógusok rendelkeznek. Erős tanítói rend, hivatásrend - fogalmazta meg a célt a miniszter Eötvös József szavait idézve.

A kilenc évfolyamos általános iskola kapcsán kialakult vitáról azt mondta: a javaslat mögött az az igény áll, hogy jobban teljesítsen az általános iskola, kevesebben hagyják el úgy az iskolapadot, hogy alkalmatlan tudást szereztek. Úgyis jobbá lehet tenni az iskolát, ha átgondolják a plusz egy évet, a tanárképzést, vagy a diákok leterheltségét, átnézik, jól van-e elosztva a tananyag, és beszélhetek arról is, jó-e a tanév rendje így, a hosszú nyári szünettel és közbenső rövid szünetekkel - sorolta Balog Zoltán.

A miniszter kiemelte a leendő pedagógusok felelősségét, és azt mondta, többet bíznak rájuk, mint az adófizetők pénzét, rájuk bízzák a gyermekek nevelését. Az a szerződés, amit aláírnak, a jövő szerződése, melyben elköteleződnek a jövő Magyarországa iránt is - fogalmazott a tárcavezető.

Az ösztöndíj a jövőre vonatkozik, hosszan tartó és elegendő anyagi hátteret biztosíthat a pedagógusjelölteknek tanulmányaik idejére. A miniszter azt mondta, a Klebelsberg-ösztöndíjasok feladata kettős: példájukkal egyrészt egyre népszerűbbé tehetik a pedagógusképzést, másrészt emelhetik, s emelniük is kell a pedagógusok társadalmi elismerését, megbecsültségét és önbecsülését.

Balog Zoltán szerint az a közös küldetésük, hogy olyan utánpótlása legyen a tanári karnak, amely jövőképet, a hivatás jelentőségét és az életpályát látja maga előtt.

Kitért arra, hogy a pedagógusképzés növekedésnek indult: 2012-höz képest az összes tanárszakos jelentkezések száma tavaly 5212-vel nőtt, ami 50 százalékos bővülés. Az első helyes tanárszakos jelentkezések száma 33 százalékkal volt több, a felvett tanároké 7 százalékkal. A természettudományos tanári szakon az összes jelentkezés 325 százalékkal volt több, míg a első helyes 148 százalékkal, a felvettek száma 152 százalékkal.

Kónya Noémi, a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium igazgató-helyettese kiemelte: a tanítás olyan különleges tevékenység, amiről nem beszélnek, csak csinálják. Hozzátette: nekik nincsenek átlagos napjaik és átlagos tanítványaik. Ha jól végzik munkájukat, részévé lesznek a diákok életének, ahogy az ők is a pedagógusok életének - mutatott rá.

Pásztor Gergely, a dabasi Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója azt mondta: szívesen cserélne a leendő pedagógus-kollégákkal. A jó pedagógus ismérveiről diákjait idézte: "a jó pedagógus komoly, de humoros, következetes, de képes kivételt tenni, odafigyel a diákra, de azért nem túlságosan, érdeklődő, de nem tolakodó, tempós, de nem túl gyors (...), megjelenése esztétikus, elegáns, és a jó pedagógus szép is". Ha ilyen teremtmény nincs is, de olyan tanár van, aki folyamatosan képezi magát, nyomon követi tudományága alakulását és igyekszik diákjait bevonzani ebbe a csodavilágba - mondta, és arra biztatta a leendő pedagógusokat, hogy legyenek kezdeményezők, mert az ilyen tanárokat keresi és szereti a jó iskola.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár kiemelte: különleges, ünnepi nap a mai. Megköszönte a bírálóbizottság munkáját és rámutatott: a juttatással, az életpályával igyekeztek vonzóbbá, elfogadottabbá tenni a pedagógusi hivatást. Utalva a korfára hozzátette: ha nem lépnek tudatosan, néhány évtizeden belül nem lesz, aki a magyar iskolákban tanítson. Reményét fejezte ki, hogy a majdani pedagógusok innovatív ismeretek birtokában lépnek be az iskola kapuján tanítani.

A tárca háttéranyaga szerint a 2014/15-ös tanévre meghirdetett felhívására összesen 570 pályázat érkezett, a bírálati eljárás lezárását követően a Klebelsberg Ösztöndíj Bizottság 516 pályázatot terjesztett fel szerződéskötésre. A pályázatok elbírálásánál a fő szempont a hiányszakok pedagógus-igénye volt, ezt követte a pályázó felvételi eredménye, valamint a munkavállalási régió érintettsége a választott hiányszak esetében. Így 142 hallgató havonta 75 ezer, 278 hallgató havonta 50 ezer, s 96 hallgató havonta 25 ezer forint ösztöndíjban részesülhet.

A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program célja a tanári pályát választó egyetemi és főiskolai hallgatók motiválása a hivatásuk szerinti tartós elhelyezkedésre, a diplomaszerzést követően álláshely biztosítása, továbbá valamennyi tanárszakot, szakpárt - elsősorban a természettudományos tanárszakokat, hiányszakokat, szakpárokat - választó tanárjelöltek számának növelése, a hazai köznevelés szakos tanári ellátottságának megerősítése.