A NAV is figyel, ki mit árul a neten

Az elmúlt években soha nem látott mértékben nőtt az internetes kereskedelem. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy csak a megbízhatónak értékelt eladótól vásároljunk.

Az elmúlt években soha nem látott mértékben nőtt az internetes kereskedelem. Az emberek nemcsak a jól ismert webes apróhirdetési oldalakon - a Vaterán, a Jófogáson, OLX-en – árulnak és vásárolnak új és használt termékeket, hanem például a Facebook-on is.
Kossuth Rádió, Napközben

Dr. Kiss Gergő, eNET partner a Kossuth Rádió Napközben című műsorában arról beszélt, hogy a hirdetők nagyobb része ma már az online hirdetés felé mozdul el. Az eladóknak azt ajánlotta, hogy a termékükről megfelelő leírást és a jó minőségű fotót jelentessenek meg. Dobra Péter, az OLX.hu apróhirdetési üzletág-igazgatója apróhirdetés esetén mindenképpen a személyes átvételt ajánlja, így nagyon sok kellemetlenség elkerülhető, a vevőnek lehetősége van megnézni a terméket, s a helyszínen kifizetni a vételárat. A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy lehetőleg olyan eladótól vásároljunk, aki a megbízható kategóriába tartozik.

Az eladónak akkor van a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé kötelezettsége, ha üzletszerűen folytatja a tevékenységet, mondta a műsorban Dr. Kiss Péter András, a NAV adószakmai szóvivője. Ha valaki egy terméket azért vásárol meg, hogy azt később drágábban, nyereséggel eladja, az gazdasági tevékenységnek számít, tehát ilyenkor adószámot kell kérni a NAV-tól. A magánszemély ilyen esetben automatikusan áfa-alannyá is válik, ami nem jelenti azt, hogy minden esetben áfát is kell fizetnie. Ha valaki ugyanis előre tudja, hogy üzletszerűen akar kereskedni, és előre bejelentkezik a NAV-hoz, akkor évi hatmillió forintig áfa alanyi mentességet választhat - ezt azonban utólag már nem lehet választani.

Az üzletszerűség megállapításánál mindig a konkrét ügyet és annak összes körülményét kell figyelembe venni, magyarázta Dr. Kiss Péter András. Meg kell nézni, hogy rendszeres vagy eseti jellegű tevékenységről van-e szó, az értékesítés nagyságát és termékkörét is. Nem számít gazdasági tevékenységnek, ha valaki a saját elhasználódott, megunt, feleslegessé vált tárgyait árulja az interneten, ilyenkor csak a személyi jövedelemadózás szabályai az érvényesek, vagyis évi hatszázezer forint bevételig – amiből ha jövedelmet számolunk, akkor 200 ezer forintig – nem kell sem adózni, sem bevallani, magyarázta az adószakmai szóvivő.

Dr. Kiss Péter András arról is tájékoztatott, hogy az adóhatóság rendszeresen végez próbavásárlásokat az internetes oldalakon. A pénzügyőrök a jövedéki szabályok megsértőit keresik, akik jellemzően cigarettát vagy otthon főzött pálinkát árulnak a neten. A NAV pénzügyi nyomozóinak pedig van egy különleges egysége, amely folyamatosan monitorozza az internetet, és azokat a gazdasági szereplőket figyeli, akik adóügyi vagy gazdasági visszaélést próbálnak elkövetni.