MLP: az európaiság és a tolerancia győzött Szlovákiában

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint az európaiság és a tolerancia győzött Szlovákiában, ahol érvénytelen lett az azonos nemű párok örökbefogadásának megakadályozását és a "korlátozó családfogalom megerősítését célzó" szombati referendum.

"A KDNP állításával ellentétben nem az igenek, hanem az emberi józanság, az ész és a tolerancia diadalmaskodott Szlovákiában" - olvasható az MLP-nek az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Előzőleg Semjén Zsolt, a KDNP elnöke közleményében azt írta: a KDNP üdvözli az igenek győzelmét a családok védelméről szóló szlovákiai népszavazáson. A szlovák nép tanúságot tett a közös keresztény értékekről és a normalitásról - tette hozzá.
Az MLP-nek a Bősz Anett ügyvivő és Haladi Balázs, az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) munkacsoport vezetője által jegyzett közleménye szerint a Liberálisok "üdvözlik a szlovák nép bölcsességét, hogy távolmaradásukkal kifejezték európaiságukat és a kirekesztés, a megbélyegzés ellen voksoltak azzal, hogy el sem mentek a szavazóhelyiségekbe".

A Szlovákiában szombaton tartott népszavazáson résztvevők túlnyomó hányada igennel voksolt, a referendum azonban érvénytelen lett, miután a szavazók aránya nem érte el az 50 százalékot. A 4,4 millió szavazásra jogosultnak mindössze 21,4 százaléka járult az urnákhoz.

Három kérdésre lehetett igen vagy nem választ adni: egyetértenek-e azzal, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket, valamint az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma.