Üzengetnek egymásnak a baloldali politikusok

Úgy tűnik nincs egyetértés az MSZP jövőjével kapcsolatban a régi és az új pártelnök között. Mesterházy Attila szerint már-már radikalizálódnia kellene a pártnak, Tóbiás József szerint viszont cselekvést várnak tőlük az emberek, nem csak hangzatos mondatokat.

Múlt szombati évértékelő beszédében nem egyszer kritizálta a baloldali ellenzéki pártokat Gyurcsány Ferenc. Az MSZP-re például egyértelmű utalásokat tett. "Aki magát a baloldal egyetlen hiteles képviselőjének állítja be, semmivel sem különb attól a jobboldali párttól, aki önmagát a nemzet egyetlen hiteles képviselőjének állítja be” – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.

Az MSZP-s Szanyi Tibor ezt nem hagyta szó nélkül. A Facebookon azt írta: „ez a vad kapitalista kalandor banda makacsul a baloldal vérét szívja, s azt hiszi, hogy ő maga ettől tűnhet baloldalinak”. Később pedig a Híradónak is megerősítette: senki sem kiálthatja ki magát vezérnek a baloldalon. Gyurcsány Ferenc különösen nem. "Határozottan azt gondolom, hogy a baloldali pártok esetében összeférhetetlen az, hogy valaki szelvényvagdosó kapitalistaként baloldali vezérnek tüntesse fel magát" – közölte Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője.

A baloldali pártok között kialakult újabb konfliktus kapcsán Lánczi Tamás, a Századvég politikai elemzője úgy látja: a baloldalon mindenki Gyurcsány Ferenccel és pártjával verseng. Tóbiás József, az MSZP jelenlegi elnöke pénteken azt mondta a Híradónak: nem versenyeznek senkivel, önálló építkezési pályán vannak.

A párt korábbi elnöke szerint viszont az MSZP radikalizálódására van szükség. Mesterházy Attila a héten egy televíziós műsorban kemény, támadó politikát sürgetett. Tóbiás József erre úgy reagált: munkára és cselekvésre van szükség, nem pedig ilyen mondatokra. "Azt tudom mondani mindenki, hogy üzengetünk, mondatokat mondunk, az kevés. Cselekvés kell, a Magyar Szocialista Párt a cselekvések pártjaként akar mind az Országgyűlésben, mind pedig az Országgyűlésen kívül" – közölte Tóbiás József, az MSZP elnöke.

Nem lenne újszerű egy újabb konfliktus Tóbiás József és Mesterházy Attila között, hiszen korábban többször is szembe kerültek egymással. Mesterházy Attila ugyanis az MSZP megújításán dolgozott, míg Tóbiás Józsefet inkább a párt korábbi befolyásos politikusai támogatják. A szocialistáknak tehát két problémával kell jelenleg megküzdeniük: a belső feszültségekkel és Gyurcsány Ferenc folyamatos támadásaival.