Új helyi adó Zalaegerszegen

Elfogadta költségvetési rendeletét a város önkormányzata, amely az iparűzési adó csökkenése miatt új helyi adó bevezetéséről is döntött - közölte a város alpolgármestere a testület döntéseit ismertető pénteki tájékoztatón.

Vadvári Tibor (Fidesz-KDNP) elmondta: Zalaegerszeg 17 milliárd 286 millió forint főösszeggel fogadta el a költségvetését, amelyből 10,6 milliárd forint a működési célú bevétel és kiadás. Ez utóbbinak mintegy 40 százaléka az intézményfinanszírozást jelenti, bár ennek összege az idén "kényszerűségből csökkent".

Hozzátette, az ez évi költségvetés bevételi oldalának számítása során szembesültek azzal, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idén is 1,8 milliárd forint bevételi hiány mutatkozik, ennek egy részét ezért új helyi adó bevezetésével kívánják előteremteni.

A zalai megyeszékhely 800 millió forint kormányzati támogatást kapott az elmúlt év utolsó napján, a városháza osztályaitól, illetve a városi intézményektől pedig 10 százalék megtakarítást kérve még 400 millió forintot sikerült megtakarítani. Tovább vizsgálják ugyanakkor azt is, hogy a városi intézményrendszer átszervezésével további forrásokat is meg tudnak-e takarítani.

Bali Zoltán, az önkormányzati gazdasági bizottságának elnöke felidézte: tavaly az év végén 500 millió forint tartalék bevonásával és a nem kötelező feladatok elhalasztásával sikerült stabilan zárnia a városnak az elmúlt költségvetési évet. Az idén viszont a fennmaradó 600 millió forintos hiány fedezésére egy új helyi adónem bevezetését javasolták és ezt a közgyűlés el is fogadta. A tervek szerint ez építményadó lenne, amely a nem lakás céljára szolgáló ingatlanokra lenne fizetendő, de hangsúlyozta, hogy Zalaegerszeg az egyetlen megyei jogú város, ahol eddig ilyen adó nem létezett. Úgy fogalmazott: az őszinte beszéd a legfontosabb, ezért a következő két hónapban széles körben vitatják meg a javaslatot több fórumon, így többek között a kamarákkal, érdekvédelmi szervezetekkel is leülnek tárgyalni.