Eljárás indult a párizsi bűnügyi rendőrség vezetője ellen

Nyomozati titok megsértése miatt hivatalos eljárás indult a párizsi bűnügyi rendőrség vezetője ellen, akit azonnali hatállyal felfüggesztett tisztségéből a francia belügyminisztérium péntekre virradó éjjel.

A párizsi ügyészség a munkájának gyakorlásától teljesen eltiltotta Bernard Petit-t és bejelentette, hogy a párizsi bűnügyi rendőrség vezetését még pénteken átveszi Christian Sainte, aki eddig a Marseille-i bűnügyi rendőrséget irányította.

Először fordul elő, hogy a rendőrség egyik legbefolyásosabb vezetője ellen, akit közvetlenül Manuel Valls kormányfő nevezett ki, hivatalos eljárás indul.

Petit a gyanú szerint közvetítőkön keresztül figyelmeztette októberben Christian Prouteau-t, a csendőrség elitalakulatának (GIGN) alapítóját és korábbi vezetőjét, hogy elő fogják állítani egy olyan ügyben, amelyben illegális bevándorlók törvénytelen módon jutottak tartózkodási engedélyhez.

A bűnügyi rendőrség vezetőjét azzal vádolja az ügyészség, hogy megsértette a nyomozás titkosságát és akadályozta a vizsgálat folytatását, illetve az igazság felderítését azzal, hogy a nyomozásra vonatkozó információkat adott ki. Ugyancsak eljárás indult kabinetfőnöke, Richard Atlan és a belügyminisztérium egyik tisztviselője ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő közvetített az ügyben.

A párizsi bűnügyi rendőrségen az utóbbi évben több botrány is történt. Tavaly júliusban 52 kilogramm kokaint loptak el az épületből, s azóta sem találták meg, jóllehet a kábítószer-ellenes részleg egyik volt tagját gyanúsítják a lefoglalt drog eltüntetésével. Áprilisban pedig egy kanadai turista tett feljelentést az elitalakulat tagjai ellen, akik az irodájukban megerőszakolták a nőt. Az ügyben két rendőr ellen csoportosan elkövetett erőszak miatt vádat emeltek.