Akár 30 ezer forintra is büntethetik a kutyatulajdonosokat

A gazdáknak kutyáikról minden adatot meg kell osztani a települési önkormányzatokkal. Az ebek listáját 3 évente frissíteni kell.

A kutyatulajdonosoknak minden 4 hónaposnál idősebb ebet be kellett jelenteniük, függetlenül attól, hogy chippel ellátták-e a kutyát vagy sem. Az önkormányzatoknak tavaly december végéig kellett elkészíteniük a nyilvántartást, frissíteni pedig 3 év múlva kell.

Óbudán tavaly szeptemberben gyűjtötték az adatokat, itt ötezer kutyát jelentettek be. A Ma reggelben nyilatkozó Wéber Tamás, a III. kerületi önkormányzat hatósági osztályvezetője szerint azonban kétszer ennyi eb élhet a kerületben. Mint mondta, a bejelentés elmulasztása miatt bírságot is szabhat ki a hivatal, és az ebekbe kötelezően chipet is kell tavaly óta ültetni.

Összesítést az állatmenhelyek is készítenek, ám ők nehezebb helyzetben vannak. A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület például évente állítja össze jelentését. Farkas Tamás, az egyesület elnöke elmondta: a kutyákba ültetett chipek megkönnyítik a munkát.

Gombos István főosztályvezető közölte: az önkormányzatuknak szükségük van arra, hogy tudják, területükön hány kutya van, hogy megfelelő állatorvosi ellátásban részesültek-e, veszettség ellen védettek-e, illetve harapás esetén fontos, hogy visszakereshető legyen az állat.

Ha valaki elmulasztja az adatszolgáltatást, minimum 30 ezer forintra büntetik.