Egy másik listát is készítenek a fogyasztóvédők

Tavaly a fogyasztóvédők a "rossz hírű" készülékekre szálltak rá, most az ajánlottakat gyűjtik össze, várhatóan március közepére a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság honlapján.

Ismét vizsgálják a CO-mérőket, a februári rendkívüli vizsgálat nyomán a szakemberek március 15-éig összeállítanak egy "pozitív listát". Tavaly a fogyasztóvédelmi hatóság kétszer is mintavételezte a szén-monoxid-érzékelőket, és a vizsgálatok során kiderült, hogy többségük nem felel meg az előírásoknak – emlékeztetett a szerdai Ma reggelben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Kara Ákos az M1 reggeli műsorában felidézte, a tavaly év végi célzott vizsgálat megdöbbentő eredményeket hozott: a 20-ból 19 vizsgált készülék alkalmatlan, vagy nem megfelelő minőségű volt. A kifogásolt berendezések magas száma ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a kereskedelemben kapható valamennyi termék kockázatos, a kollégák ugyanis tudatosan azokra a készülékekre repültek, amelyekről rossz hír járta, tehát inkább egy „üzenet” volt a forgalmazóknak, kereskedőknek, és a vásárlóknak is – tette hozzá.

A februári rendkívüli vizsgálat után várhatóan március közepére elkészülő "pozitív listában" azok a szén-monoxid-mérők szerepelnek majd, amelyek biztonságos működéséről a fogyasztóvédelmi hatóság meggyőződött - hangsúlyozta Kara. Miután minden egyes, a kereskedelemben megjelenő terméket képtelenség átvizsgálni, a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság honlapján megjelenő lajstromban az ajánlott típusokat sorolják majd fel a szakemberek, és mindenkinek a jól felfogott érdeke lesz, hogy ezek közül válasszon.