Vizsgálóbizottságot állítana Met-ügyben az LMP

Az ellenzéki párt arra kíváncsi, mi szükség az off-shore hátterű cég jelenlétére a magyar energiaellátásban, és mekkora nyereséget ,,enged át" a társaságnak az MVM. Felmerül, hogy a Fidesz holdudvar gazdagodik - jelentette ki Szél Bernadett.

Országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az LMP, amely a többi közt arra vár választ: mi szükség az off-shore hátterű Met Zrt. jelenlétére a magyar energiaellátásban, és mekkora nyereséget ,,enged át" a társaságnak az MVM. Szél Bernadett társelnök vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: pártja megelégelte, hogy kérdéseire sem a kormány, sem az MVM nem ad választ, amelyek szerinte az adófizetőknek akár több százmilliárd forintos kárt okozó Met-tel közösen ,,cinkelt lapokkal játsszanak".

Felmerül, hogy a Fidesz holdudvar gazdagodik - jelentette ki az országgyűlési képviselő, utalva a Met egyik tulajdonosára, Garancsi Istvánra, aki - mint mondta - Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja. Az immár az adófizetők támogatására szoruló MVM miért mondott le arról a nyereséges üzletről, amelyet a Met végez? - sorolta tovább kérdéseit Szél Bernadett, aki a társaság terjeszkedését is vizsgálná. Azt is tudni szeretné, hogy a társaság jelenlétének milyen hatása van az ország kül- és biztonságpolitikájára, energiabiztonságára, valamint azt is, mekkora az orosz befolyás a Met-ben. Szerinte a kormány, az alaptörvénnyel ellentétesen nyíltan támogat egy off-shore céget.

Vizsgálóbizottság felállítását 40 képviselő támogatásával lehet kezdeményezni.