Váratlan fordulat Egyiptomban

Kiengedték az al-Dzsazíra pánarab hírtévé bebörtönzött ausztrál munkatársát. Peter Greste, aki már el is hagyta az országot, 400 napot töltött fogságban. A nemzetközi szinten elismert újságírót két társával tavaly júniusban 7-10 évig terjedő szabadságvesztésre ítélték. Az al-Dzsazíra üdvözölte a fejleményeket, ugyanakkor arra szólította fel az egyiptomi hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon a továbbra is fogva tartott két munkatársát.

Váratlanul kiengedték az al-Dzsazíra pánarab hírtévé Egyiptomban bebörtönzött újságíróinak egyikét, az ausztrál Peter Greste-t, aki időközben el is hagyta az országot - jelentette vasárnap biztonsági forrásokra hivatkozva az as-Sark al-Auszat egyiptomi hírügynökség. Greste 400 napot töltött fogságban. A hírügynökség szerint az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök által jóváhagyott lépést a helyi hatóságok és a kairói ausztrál nagykövetség közti szoros együttműködés előzte meg.

A nemzetközi szinten elismert újságírót két társával, egy egyiptomi, és egy egyiptomi-kanadai kettős állampolgárságú sajtómunkással együtt tavaly júniusban héttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélték. Ellenük az volt a vád, hogy a 2013-ban megbuktatott iszlamista elnök, Mohamed Murszi mögött álló szervezetet, a Muzulmán Testvériséget támogatták. A vádirat szerint az elítéltek hamis híreket terjesztettek annak érdekében, hogy megbontsák az ország egységét. Január 1-én a kairói semmítőszék az újságírók elleni per újrafelvételét rendelte el.

Tavaly novemberben egy olyan törvény született, amely felhatalmazza az államfőt arra, hogy engedélyezze az országban vád alá helyezett, vagy már elítélt külföldiek hazatérését. Megfigyelők az új törvényt közvetlen összefüggésbe hozták az al-Dzsazíra perrel, amely világszerte felháborodást keltett, és amellyel kapcsolatban maga Szíszi is beismerte, hogy "nagyon negatív hatással van az országra".

A szigorú ítéletet bírálói a hírcsatornának otthont nyújtó Katar és Egyiptom közti politikai ellentétekkel magyarázták. A két ország közötti ellenségeskedést az váltotta ki, hogy míg Murszi elmozdítását Egyiptomban hivatalosan forradalomként ünneplik, addig azt Katar államcsínynek minősítette, miközben feltétlen támogatásáról biztosította az azóta terrorszervezetnek nyilvánított és betiltott Muzulmán Testvériséget.

A két arab állam közti feszültség mindazonáltal néhány hete csillapodni látszik. A szaúdi közvetítéssel történő óvatos közeledés mögött egyebek mellett az állhat, hogy mindkét ország tagja annak a Washington által vezetett nemzetközi katonai szövetségnek, amely tavaly augusztusban alakult az egész térséget veszélyeztető Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen.

Nincsenek hírek arról, hogy Greste két társának helyzetében bármilyen változás történt volna. Egyikük, Mohamed Fahmi ugyan kanadai állampolgár is, de védőügyvédje korábban úgy nyilatkozott, hogy az elnöki kegyelmet lehetővé tévő törvény rá csak abban az esetben vonatkozna, ha leadná egyiptomi állampolgárságát. Ez utóbbit azonban az Egyiptom iránti hazafiasságát gyakran hangoztató újságíró mindeddig határozottan elutasította.