Valódi a Szmolenszki Szűzanya

A szakemberek megbizonyosodtak a csodatévőnek tekintett ikon valódiságáról - jelentette be az orosz kulturális miniszter a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban vasárnap. A szentképet 1602-ben Borisz Godunov orosz cár adta Szmolenszknek, és az az egyházi történetírás szerint megvédte a várost és az orosz területeket az ellenségtől.

Az orosz ortodox egyház főtemplomában Kirill pátriárka egyházfői posztra lépésének 6. évfordulóját ünnepelték. Az ebből az alkalomból rendezett szentmisét követően az orosz kulturális tárca vezetője ismertette a csodatévőnek tartott szmolenszki ikon két évig tartott restaurálását. Kirill pátriárka 1984-től szmolenszki metropolitaként 25 évet szolgált a Moszkvától mintegy 380 kilométerre délnyugatra lévő orosz városban.

Megyinszkij elmondta, többen megkérdőjelezték azt, hogy valóban arról az ikonról van-e szó, amelyet 1602-ben Borisz Godunov orosz cár átadott Szmolenszknek, és amelyet a Napóleon seregei elleni háborúban a Kutuzov orosz hadvezér vezette seregek támogatására a borogyinói harctérre vittek. A szentkép az egyházi történetírás szerint megvédte a várost és az orosz területeket az ellenségtől.

A kulturális miniszter közölte, hogy az orosz állami restaurátori tudományos intézetben a legkorszerűbb eljárásokkal és eszközök, anyagok használatával százszázalékos bizonyosságot nyert, hogy az ikon a XVI. és a XVII. század fordulóján készült és ez az ábrázolás megegyezik az eredeti ábrázolással.

A szűzanyát karján a gyermekkel ábrázoló eredeti szentképet, görögül hodégétriát - amely álló Mária-alakot ábrázol, bal karján Jézussal - a legenda szerint Lukács evangélista festette. Egyes történészek szerint a XI. század közepén kerülhetett orosz földre az ősi ikon, amellyel IX. Konsztantinosz bizánci császár áldotta meg és indította útra a lányát, a későbbi Anna cárnőt, Vszevolod Jaroszlavics kijevi herceg feleségét. Az ikon ilyen módon az orosz állam és Konstantinápoly közötti kapcsolatot bizonyítja.

A XII. század elején Vlagyimir Monomah fejedelem a szűzanya ikont Szmolenszkbe vitte, ahol megalapította a Boldogságos Szűz Mennybemenetele székesegyházat. Ebben helyezték el a kegytárgyat. Az eredeti Szmolenszki Szűzanya ikon valamikor az évszázadok folyamán eltűnt. Helyébe a most restaurált másolatot helyezték el a szmolenszki székesegyházban.