Nyilvánosak a Jobbik-képviselők családtagjainak bevallásai is

Az egy háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozatai a párt honlapján olvashatók. Szilágyi György úgy tudja, rajtuk kívül egyetlen párt képviselője sem tette hozzáférhetővé ezeket az adatokat.

A Jobbik országgyűlési képviselői a velük egy háztartásban élő hozzátartozóik vagyonnyilatkozatait is nyilvánosságra hozták a párt honlapján - közölte Szilágyi György vasárnapi sajtótájékoztatóján. Az országgyűlési képviselő értékelése szerint az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a vagyonnyilatkozat-tételi rendszer rossz, visszaélésekre ad lehetőséget, "pofátlan vagyonokat" lehet eltüntetni a hozzátartozók nevén.

Az ellenzéki politikus bírálta, hogy a jelenlegi rendszer hatalmas kiváltságokat biztosít a képviselőknek, akiknek a Jobbik álláspontja szerint szolgálniuk kellene. A Jobbik minden kiváltsággal szemben fellép, így például a mentelmi jog és a nem nemzetbiztonsági jellegű titkosítások megszüntetését szorgalmazza - hangoztatta. Szilágyi György azt is jelezte: hetekkel korábban felszólították a többi képviselőt is, hogy tegyék közzé családtagjaik vagyonbevallását, de tudomása szerint ezt rajtuk kívül senki sem tette meg.

A képviselőt kérdezték a vasárnapi tüntetésekről is, amelyre úgy reagált: meggyőződése, hogy demokratikus országban helye van a demonstrációknak, de nem mindegy, hogy azokat valóban civil állampolgárok szervezik, vagy más országok, hatalmak irányítják a háttérből. Az Angela Merkel német kancellár hétfői látogatására vonatkozó kérdésre pedig azt felelte: mind a német politikus, mind Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása fontos. Hozzátette, Magyarországnak a tárgyalásokon fontos közvetítői szerepet kell betöltenie az ukrán válságot illető semlegességre vonatkozóan, továbbá abban, hogy a keleti után a nyugati nyitás politikája is megvalósuljon.