Felfüggesztik a halálos ítéletet Ohióban

Egyéves moratóriumot rendeltek el a halálos ítéletek végrehajtására az amerikai államban, mert az újabban használt méreginjekció szenvedést okoz az elítélteknek, és jobb megoldást keresnek helyette. Idén hat embert végeztek volna ki így az ohiói börtönökben, az ítéletek végrehajtását azonban 2016-ra halasztották. Elsőként - januárban - egy gyermekgyilkost végeznek ki.

Ohio egyike - Oklahomával és Arizonával - annak a három amerikai államnak, ahol tavaly egy-egy esetben egy új, három hatóanyagból, köztük a nyugtató hatású midazolamból álló kombinációt használtak az elítéltek halálba küldésére. Az elítéltek mindhárom esetben hosszú, fél órától két óráig tartó szenvedés, benne főleg fuldoklás jeleit mutatták, mielőtt meghaltak. A jelek szerint a midazolam eddig alkalmazott mennyiségében nem kábította el eléggé az elítélteket ahhoz, hogy a másik két, a lebénulást, illetve a szívleállást okozó szer beadása szenvedésmentes legyen.

Az amerikai legfelsőbb bíróság szerdán további három, a hármas protokoll szerint végrehajtani tervezett oklahomai kivégzés elhalasztását rendelte el, mert álláspontja szerint ez a kombináció szükségtelen kínokat okoz, ami ellenkezik az alkotmánnyal. Az ítéletek végrehajtásának felfüggesztését maguk az elítéltek kérték arra hivatkozva, hogy az alkalmazott szerek egyike nem a várt módon hat. A komplikációk abból fakadtak, hogy a korábban használt anyagok európai gyártói megtagadták utánpótlás szállítását a halálbüntetések végrehajtásához, s az amerikai hatóságok kénytelenek voltak új szerek után nézni.